La Vanguardia (Català)

George Clooney prova el teatre

L’actor portarà a Broadway una adaptació de la pel·lícula ‘Bona nit i bona sort’

- Fr c sc P iró

En aquesta època en què els autÚcrates recorren a les notícies falses per estigmatit­zar tot allÚ que els despulla, en què personatge­s com Donald Trump o Vladímir Putin proclamen que “la premsa és el veritable enemic del poble”, sembla més que oportú recuperar la figura del periodista honest i sense por del poder que encarna Edward R. Murrow.

Es va unir a l’emissora de ràdio CBS (arrel de la futura cadena de televisió) tot i que per desenvolup­ar una tasca que no era de periodista. La seva extraordin­ària veu el va portar a les oficines europees en una dècada com la dels anys trenta i es va convertir en un pioner en la difusió de notícies tal com es coneixen avui.

“Soc Edward Murrow, els parlo des de Viena, són gairebé les 2.30 hores i Herr Hitler no ha arribat encara”, una retransmis­sió en directe que llavors es va veure com a revolucion­ària.

PerÚ la seva carrera va estar marcada per una frase. Destinat a Londres, sotmès als bombardejo­s alemanys, els londinencs acostumave­n a acabar les converses amb l’expressió “bona nit i bona sort”. A l’octubre del 1940, Murrow va tancar una nit el seu informatiu amb aquesta expressió i els directius de l’emissora li van demanar que la fes seva.

A partir de la primavera que ve, George Clooney, de 63 anys, té previst fer-se-la seva al teatre amb el seu debut a Broadway.

Aquesta obra és una adaptació de la seva pel·lícula del 2005, titulada precisamen­t Bona nit i bona sort, que va obtenir bones crítiques i sis nominacion­s als Oscars, incloent-hi dues per a l’actor (guió i direcció).

Aquella vegada, Clooney es va reservar el paper de Fred Fiendly, un dels líders de la CBS i estret col·laborador de Murrow. PerÚ a Broadway, on arribarà amb 64 anys, interpreta­rà el mateix Murrow.

L’obra és un retrat de l’icÚnic informador el període de postguerra en què es va enfrontar al senador Joseph R. McCarthy, el republicà de Wisconsin que va aconseguir notorietat per la caÁa de bruixes (la veritable, no la inventada per Trump) i els excessos que va cometre en la seva croada anticomuni­sta. Mur

L’obra recrea la figura del periodista Edward Murrow en la caça bruixes del senador McCarthy

El guió el va escriure el mateix actor amb Grant Heslov, i ara l’adaptaran per a l’escenari

tral. El director escènic serà David Cromer, que atresora un Tony (l’Oscar del teatre) pel musical The band’s visit . En principi, el teatre triat serà el Shubert, un dels més historiats del districte.

En la seva carrera, Clooney té dos Oscars, com a intèrpret a Syriana i com a productor a Argo.

L’experiènci­a de Broadway, l’escenari més famós del món, serà com una tornada als inicis. L’actor va ser alumne de l’escola Beverly Hills Playhouse i també va treballar amb la companyia de Chicago Steppenwor­ld Theatre Company.

En un comunicat, Clooney es va congratula­r del seu debut a la gran meca de Nova York.

“Em sento molt honrat, després de tots aquests anys, de tornar a un escenari i especialme­nt a Broadway, la forma d’art i el lloc on tot actor aspira en la seva carrera”, va manifestar.

En un altre comunicat, el director Cromer va entrar més al fons de la qüestió. “Edward Murrow va exercir des d’una mena de claredat moral que és cada vegada més estranya als mitjans de comunicaci­ó actuals”, va assenyalar. “Hi havia una immediates­a en aquells primers locutors de televisió en directe que ara només es pot captar en un escenari”, va reiterar

A The New York Times, A.O. Scott va escriure, quan l’estrena, que la pel·lícula de Clooney era “un assaig apassionat i reflexiu sobre el poder, la veritat i la responsabi­litat”.

Si aixÚ era cert aleshores, que no es parlava de notícies falses, la urgència avui és encara més gran.c

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? CBS Photo Archive / Getty ??
CBS Photo Archive / Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain