La Vanguardia (Català)

“La meva infantesa va anar ràpida, no vaig poder pensar si seria advocat o lampista”

- Luis Buxeres

LDesprés d’haver posat fi a més d’una dècada sense títols per al futbol espanyol, conquerint brillantme­nt la Nations League el 2023, Luis de la Fuente (Haro, 1961) afronta d’aquí a un mes el seu repte profession­al més important en una banqueta: l’Eurocopa d’Alemanya. Quan falten pocs dies per revelar la llista dels vint-i-sis futboliste­s escollits, el selecciona­dor rep La Vanguardia a la Ciudad del Fútbol de l’RFEF somrient, amable i convenÁut de les seves idees.

Com transcorre el dia a dia de Luis de la Fuente?

Ara hi ha molta activitat. Fonamental­ment, la feina que ens ocupa és seguir al mínim detall totes les actuacions dels jugadors que són susceptibl­es de ser selecciona­ts. Ens inquieta especialme­nt l’estat físic de tots ells perquè futbolísti­cament sabem el que poden donar tots, perÚ si ara tingués lloc qualsevol lesió amb prou feines hi hauria temps per recuperar-la.

Quants partits veu al dia?

En una setmana veiem una mitjana de 60 o 70. No de tots els 90 minuts, tenim eines que ens permeten fer un seguiment a un jugador en concret amb un vídeo d’uns 10 o 12 minuts. PerÚ, al final, cada dia estem amb cinc o sis partits diferents.

Té clara la llista?

Si ara mateix, per algun supÚsit, l’hagués de donar, tinc els 26, sí. Per aixÚ confiem que no hi hagi contratemp­s, perquè aquesta primera idea no es vegi gaire alterada.

Trobarà gaire a faltar Gavi? És un futbolista únic, molt important per al BarÁa i per a la selecció en tots els apartats. En el pla futbolísti­c no ho descobrire­m, perÚ potser la gent no sap que en el pla humà és gairebé més important, és un jugador molt estimat per tots els seus companys i ens donava molta vida. Serà una baixa molt important per tot el que generava.

Se’l va arribar a culpar a vostè de la seva lesió...

Va ser només durant unes hores, perÚ em va indignar. Vaig conèixer la part més miserable dels éssers humans, tot i que després tot va tornar a la normalitat. Tinc una relació excepciona­l amb Gavi i el seu entorn, i les lesions formen part del futbol, desgraciad­ament.

Agraeix que la UEFA hagi ampliat les convocatòr­ies de l’Eurocopa a vint-i-sis futboliste­s?

Jo havia defensat aquesta posició tant a la UEFA com a la FIFA. PerÚ sempre que se’ls pogués convocar a tots. És diferent si n’has de descartar, perÚ si comptes amb tots és interessan­t, t’ofereix moltes més variants i solucions i et treu problemes, perquè tothom hi està compromès.

Com afecta la preparació de la selecció que el Reial Madrid disputi la final de la Champions? És una cosa que celebrem, i tant de bo hi hagués més equips espanyols a les diferents finals. No ens afecta gaire, només endarrerir­à uns quants dies l’arribada dels que hi estiguin implicats. PerÚ de fet, no només és la Champions, Laporte disputa la final de la Copa d’Aràbia també i, si el convoquem, estarà en una situació semblant. PerÚ després de tants mesos de competició, arribar tres o quatre dies més tard no suposa cap inconvenie­nt.

Pedri tornarà a ser Pedri? Canvio el verb, en Pedri s’ha de trobar amb en Pedri. PerÚ pot aparèixer en qualsevol moment, perquè té molt de talent i és un gran jugador.

Però no l’amoïna el seu estat de forma actual?

El conec molt bé, he estat un dels seus valedors des que era molt jove. Sé perfectame­nt què em pot donar en Pedri en qualsevol moment i ell sap què li demanaré. El meu reconeixem­ent, el tindrà sempre i estic segur que amb mi sempre estarà a bon nivell.

No ha quedat clar si el convoca o no...

A l’hora de fer una llista, el meu cos tècnic i jo preveiem molts escenaris. Encara que al final la decisió sigui meva, apliquem el màxim consens, i hi ha futboliste­s que potser no estan per jugar tres o quatre partits seguits a un ritme gaire alt, perÚ sí per jugar vint minuts excepciona­ls a cada matx. I aixÚ ja és motiu per ser selecciona­t.

Recorda algun cas com el de Lamine Yamal, que amb 16 anys ja estigués consolidat al seu equip i a la selecció?

Em ve a la ment Messi, perÚ crec que no és bo fer comparacio­ns. Els que tenim certa edat hem vist futboliste­s molt bons, fins i tot a una edat primerenca.

Com ho gestiona?

Seria un error posar-li pressió. Necessitar­à suport perquè passarà moments difícils, perquè els que ara li tiren floretes seran els primers que el critiquin, i els profession­als sabem que tindrà pics de serra, està en procés de formació. Cal ser prudent, anar amb cautela perÚ alhora sent exigent, perquè no n’hi ha gaires amb aquest potencial. Cal exigir-los d’acord amb al seu punt de maduresa.

El pot afectar l’exigència màxima que hi ha en una Eurocopa?

Hi ha futboliste­s especials com ell que amb 16 anys tenen una cosa diferent i saps que estan preparats per a coses per què d’altres no estan preparats fins que fan els 23 o els 24 anys. Si acaba disputant l’Eurocopa, serà perquè està preparat i perquè té el talent especial d’un escollit.

Morata, capità i davanter d’Espanya, suma un gol des del gener...

A nosaltres no ens ha fallat mai i, moltes vegades, fins i tot ha rendit millor amb la selecció que no pas amb el seu club. Els davanters són jugadors de ratxes i no

La convocatòr­ia Si no hi ha lesions, ja tinc clara la llista de 26 per a l’Eurocopa”

La falta de gol “Els davanters ens han funcionat sempre, encara que no l’hagin encertada amb els clubs”

Lamine Yamal Amb 16 anys està preparat per a coses per a què d’altres no ho estan fins als 23 o 24”

Gavi “És un futbolista únic, però la gent no sap que en el pla humà és gairebé més important”

 ?? ?? La Vanguardia Luis de la Fuente va atendre amb amabilitat i es va fotografia­r en un dels camps d’entrenamen­t de Las Rozas
La Vanguardia Luis de la Fuente va atendre amb amabilitat i es va fotografia­r en un dels camps d’entrenamen­t de Las Rozas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain