La Vanguardia (Català)

“Conec l’addicció de primera mà: el meu pare va lluitar contra l’alcoholism­e”

James Pickens Jr. Actor principal d’‘Anatomía de Grey’

- PERE SOLÀ GIMFERRER

James Pickens Jr. s’havia format sobre els escenaris de Nova York amb la companyia teatral Negro Ensemble Company, formada només per actors negres. Mentre companys com Denzel Washington i Samuel L. Jackson es van fer un lloc al cinema, ell es va convertir en sinònim de televisió: ha estat actor recurrent de sèries com Roseanne, Sensación de vivir, El abogado o Expediente X. Tot i això, no va ser fins al marÁ del 2005, als 50 anys, quan li va arribar el paper gràcies al qual forma part de l’imaginari cultural popular: el doctor Richard Webber d’Anatomía de Grey. A la temporada 20, en emissió a Disney+, Pickens Jr. és un dels tres veterans que queden del repartimen­t original, a més de Chandra Wilson i Ellen Pompeo.

Des del final de la temporada passada s’ha tornat a fer èmfasi en la sobrietat de Webber. Com ha estat revisitar l’alcoholism­e del personatge?

He sentit un afecte especial per aquesta història des del comenÁamen­t. Conec l’addicció de primera mà: el meu pare va lluitar contra l’alcoholism­e en l’última etapa de la seva vida, i el va combatre amb valentia fins que va morir. Vaig tenir l’oportunita­t de viure aquella etapa amb ell. Com a actor, faig servir aquella experiènci­a com una eina des d’un punt de vista emocional i tècnic. Estic molt orgullós de les vides que ha impactat el personatge.

Com?

No puc ni comptar les vegades que han vingut a donar-me les gràcies per la trama. Hi ha exalcohòli­cs que m’han dit: “Estic en tractament i la teva història m’ha donat una empenta, m’ha fet veure que puc lluitar contra aquesta malaltia”. …s un honor. Explicar històries sempre hauria de comportar impactar el públic d’una manera o altra. M’agrada tornar a aquest conflicte per comprovar que Webber és tan susceptibl­e com qualsevol altra persona de recaure a la beguda. Gràcies a Déu que no ho ha fet!

Els nous residents encapçalat­s per Midori Francis i Alexis Floyd estan guanyant nou protagonis­me. Com és rebre saba nova?

Sempre és divertit quan arriben nous actors. En 20 temporades han passat molts actors brillants pel plató, però tenir aquests residents dona energia a una sèrie que sempre ha estat bona. Ara que Anatomía s’ha guanyat una nova generació d’espectador­s, aquests seguidors tenen uns personatge­s que poden sentir més pròxims per com són en l’aspecte social, polític i cultural. Ens permeten abordar temes des d’una altra perspectiv­a.

Ellen Pompeo va dir en una entrevista que en les primeres temporades hi havia gelosia, competitiv­itat i comportame­nts inacceptab­les entre actors. Com recorda aquells temps i com ha canviat el set des d’aleshores?

No ho recordo. Si passava, passava quan jo era en una altra banda. El que sí que recordo és que els inicis van ser una muntanya russa per a tothom: la sèrie anava com un coet i tots buscàvem explicar les històries d’una manera honesta i des de la veritat. Com a actors, invertim en els personatge­s, ens barallem per ells. Però, en la meva experiènci­a, no vaig veure rivalitat.

Com ha canviat Anatomía de Grey la seva carrera?

Aquesta mena de feina et canvia la carrera econòmicam­ent: ara puc comprar un entrepà sense haver de preocuparm­e per la butxaca. He estat en el món de l’actuació durant 40 anys i vaig fer sèries abans d’Anatomía de Grey, però Anatomía va transcendi­r la manera com vèiem la televisió fa dues dècades. També va canviar la manera com els directors de càsting trien els actors i això s’ha d’atribuir i agrair a la creadora Shonda Rhimes. I, com que en les primeres temporades teníem una mitjana de 20 milions d’espectador­s als EUA cada setmana, vaig entrar a moltes cases i vaig formar part d’aquelles famílies.

Sent que va haver de sacrificar part de la seva carrera?

Gràcies a la sèrie, quan vull tirar endavant els meus projectes, la gent accepta reunir-se amb mi: “Ah, ets el d’Anatomía, esclar que podem quedar”. …s a dir que em sento agraït. Vaig obtenir el paper quan ja era un actor madur i en aquell moment cada vegada era més complicat aconseguir personatge­s per a un actor negre en aquell punt de la meva carrera. Haver passat 20 temporades interpreta­nt Richard Webber ha estat una benedicció. La majoria dels actors poden tenir una llarga carrera i no experiment­ar el que hem viscut: quedar-te a casa, no haver de mudarte a noves localitzac­ions per a cada projecte, veure la família, veure créixer els fills... Això és el que m’ha brindat Anatomía de Grey.●

Finalitat

“Explicar històries sempre hauria de comportar impactar el públic d’una manera o altra”

Beneït

“La majoria dels actors poden tenir una llarga carrera i no experiment­ar el que hem viscut”

 ?? ABC SIGNATURE ?? de Grey Porta més de 420 episodis d’Anatomía i, de moment, el seu Richard Webber no es jubila
ABC SIGNATURE de Grey Porta més de 420 episodis d’Anatomía i, de moment, el seu Richard Webber no es jubila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain