La Vanguardia (Català)

Deco va recomanar Vitor Roque al Barça abans de ser director esportiu

En una reunió celebrada en un hotel de Barcelona el 24 de gener del 2023, el portuguès, amb el representa­nt André Cury, va proposar de fitxar el futbolista

- Joan Josep Pallàs

Una de les operacions més controvert­ides de l’actual mandat de Joan Laporta és sens dubte la de Vitor Roque. El davanter brasiler de 19 anys va firmar amb el Barcelona l’estiu del 2023 procedent de l’Athletico Paranaense a canvi de 30 milions d’euros més 31 en variables, però, incorporat al primer equip a l’hivern aprofitant la lesió de llarga durada de Gavi, se l’ha vist jugar a estones, relegat per Xavi Hern·ndez, que ha preferit donar minuts a altres jugadors. Segons ha pogut confirmar aquest diari, Vitor Roque ja havia estat ofert anteriorme­nt al BarÁa, concretame­nt el gener del 2023, però els llavors responsabl­es de la cúpula esportiva, Mateu Alemany i Jordi Cruyff, el van descartar.

Els promotors de Vitor Roque en aquella trobada van ser André Cury, el seu representa­nt, i Deco, en aquell temps una espècie de conseller al Brasil del BarÁa sense cap remuneraci­ó ni contracte perquè la seva professió era la de representa­r jugadors, tasca incompatib­le amb la de director esportiu que exerciria després.

La cita va tenir lloc el 24 de gener del 2023 en un hotel de la ciutat de Barcelona. Cury en aquells moments estava deslligat del FC Barcelona després d’haver-ne estat empleat entre els anys 2012 i el 2020, en què va exercir d’scouting principal al Brasil i va percebre per aquest concepte uns 680.000 al mes. Rosell va ser qui el va incorporar a la plantilla d’executius i Bartomeu qui va prescindir dels seus serveis a falta d’un any per acabar el seu contracte, després d’haver-lo tingut en nòmina durant sis temporades. Amb Laporta, Cury havia realitzat diverses operacions durant el seu primer mandat, algunes de les quals molt polèmiques (Keirrison i Henrique per comenÁar), però no pas des que va ser elegit de nou president. Deco, per la seva part, havia donat suport a Laporta explícitam­ent durant la campanya electoral del 2021, però no formava part del club, era simplement un aliat o consultor al mercat brasiler. Així doncs, va resultar natural concedir-li audiència davant una eventual trucada o proposta.

Cury i Deco es van asseure en un costat de la taula i Mateu Alemany i Jordi Cruyff, aleshores director de futbol i director esportiu del BarÁa, respectiva­ment, els van escoltar des de l’altra. El sector brasiler va parlar amb entusiasme de Vitor Roque, però les circumstàn­cies van impedir que la possibilit­at s’arribés a estudiar. El BarÁa estava ocupat en l’encaix dels números en relació amb les peticions de LaLiga per deixar d’excedir en el fair play financer i les prioritats de Xavi i Jordi Cruyff ja passaven per dedicar els diners que es poguessin invertir en un migcampist­a defensiu davant la segura sortida de Busquets. De fet, en dates properes a aquella trobada també va ser ofert al BarÁa Endrick, però es va descartar per idèntics motius que Roque i acabaria fitxant pel Reial Madrid. Deco sempre va insistir que Vitor Roque era millor que Endrick, però no es va arribar a aprofundir sobre les seves aptituds futbolísti­ques perquè el club no podia emprendre fitxatges que comportess­in risc i, per tant, eren implanteja­bles.

Mesos després, Jordi Cruyff va abandonar la secretaria tècnica i Deco, al juny, es va instal·lar a Barcelona com a director tècnic de facto a falta d’una confirmaci­ó oficial que va arribar a mitjans d’agost, data en què va anunciar que es comprometi­a a deixar d’actuar com a representa­nt per evitar incompatib­ilitats. Setmanes abans va ser qui va liderar el fitxatge de Vitor Roque. Alemany, per la seva part, es va encarregar de tancar el mercat davant LaLiga, però ja sense la confianÁa del president.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb Deco per confirmar la cita a l’hotel celebrada el gener del 2023 a Barcelona al costat de Cury. Assegura que no la recorda del tot, però sí que reconeix que cada gener venia a Barcelona amb la família per anar-se’n a esquiar i aleshores sempre estava a disposició de Laporta, a qui havia donat el seu suport en la campanya, per informar-lo de jugadors sobre els quals s’havia d’estar alerta. Deco no només continua convenÁut de la qualitat de Vitor Roque, sinó que es confessa sorprès per, entén, la campanya de desprestig­i d’un jugador tan jove per part dels mitjans catalans, en què diu veure mala fe i maldat.

Recentment, André Cury ha assegurat que vol que Vitor Roque marxi del club a través d’un traspàs, en lloc d’una cessió.

Mateu Alemany i Jordi Cruyff no en van estudiar l’opció perquè la situació del club la impossibil­itava

 ?? Pau Venteo / Shooting ?? Vitor Roque al costat de Rafael Yuste, vicepresid­ent esportiu, i Deco el dia de la presentaci­ó del jugador
Pau Venteo / Shooting Vitor Roque al costat de Rafael Yuste, vicepresid­ent esportiu, i Deco el dia de la presentaci­ó del jugador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain