La Vanguardia (Català)

La constituci­ó del Parlament serà just després de les europees

Els grups inicien contactes per triar la Mesa amb la mirada posada a la investidur­a

- Luis B. García Ba lona

La XV legislatur­a catalana començarà 10 de juny amb la sessió constituti­va del Parlament sorgit de les eleccions del 12 de maig. Ho va comunicar ahir el president en funcions, Pere Aragonès, a la presidenta de la Cambra catalana, Anna Erra, i a tots els caps de llistes de les formacions que han obtingut representa­ció parlamentà­ria. Amb tota la intenció d’evitar interferèn­cies, el Parlament es constituir­à l’endemà de les eleccions europees, que són el 9-J.

L’elecció de la data, comunicada ahir per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu, es donava per feta. El 10 de juny és “l’últim dia dins del termini legal” per començar la legislatur­a i l’única data possible que no s’encavalca amb la campanya electoral de les europees. En aquest primer ple s’elegiran els set càrrecs de la Mesa del Parlament: la presidènci­a, les dues vicepresid­ències i les quatre secretarie­s, i al cap de deu dies hàbils s’haurà de fer el primer debat d’investidur­a, el 25 de juny, que, a més, marca els terminis d’una eventual repetició electoral. En cas que calgui una segona votació d’investidur­a, seria el 28 de juny.

En aquesta situació, els grups han començat a organitzar-se i entaular els primers contactes per negociar la composició de la Mesa, que podria donar pistes sobre el desenllaç de la investidur­a.

Els socialiste­s tenen previst iniciar aquesta setmana les primeres converses, almenys amb les formacions que per a ells tenen preferènci­a: ERC i els comuns. Salvador Illa va admetre ahir que les negociacio­ns sobre la Mesa seran el primer pas per aconseguir els suports per a la investidur­a, tot i que va remarcar que la presidènci­a del Parlament ha de correspond­re al parbé tit amb més pes a la Cambra catalana davant les pretension­s d’altres formacions independen­tistes.

El PSC està disposat a negociar, però pensen que a ERC no li convé aconseguir la presidènci­a de la Cambra si tenen intenció ser a l’oposició. Una presidènci­a republican­a evidenciar­ia l’existència d’una aliança amb els socialiste­s, que per a la resta de partits seria fàcil d’estendre a la legislatur­a. Tret d’això, la Mesa “ha de ser representa­tiva de la pluralitat del Parlament”, va apuntar ahir Illa en una entrevista en RAC1, sense descartar la presència del PP.

Illa només preveu, per “coherència”, ser president amb els vots d’ERC i dels comuns, però vol governar en minoria i practicar la geometria variable, tam

amb Junts i el PP, per a “acords amplis de país” en qüestions com l’educació, la llengua, la sanitat i les infraestru­ctures –l’ampliació de l’aeroport del Prat és als primers llocs de l’agenda–.

De moment, el PSC i ERC van reunir ahir els diputats electes al Parlament –Junts els va reunir la setmana passada a Perpinyà–, però la discreció serà màxima. “Ara és moment d’ofici polític”, va assenyalar Illa per anunciar que es reunirà amb totes les forces polítiques, tret de Vox i Aliança Catalana.c

Illa només preveu, per “coherència”, ser president amb els vots d’ERC i dels comuns

 ?? Quique García / EFE ?? Illa va reunir ahir els diputats del nou grup parlamenta­ri del PSC
Quique García / EFE Illa va reunir ahir els diputats del nou grup parlamenta­ri del PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain