La Vanguardia (Català)

Com és l’exèrcit argentí de la falòrnia

- Fernando H. Valls

Un dels perills de les democràcie­s es diu desinforma­ció. Propaganda, falòrnies i ingerència estrangera en eleccions són el nostre pa de cada dia. Hi ha països i organitzac­ions experts en això. Un és Rússia. Un altre és l’entorn de Milei. Així ha quedat demostrat les últimes hores quan, en ple conflicte diplomàtic amb Espanya, un exèrcit de comptes de suport al president de l’Argentina ha convertit en trending topic global, és a dir, el més comentat, la campanya “Pedro, vigila la teva dona”.

El funcioname­nt d’aquesta campanya ha estat el següent. Després de les paraules de Milei a l’acte de Vox, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va anunciar la crida a consultes de l’ambaixador­a espanyola a Buenos Aires. A partir d’aquest moment l’activitat a l’altra banda de l’Atlàntic es va incrementa­r fins a generar prop de 500.000 tuits.

El mateix Milei en va repiular uns quants. El primer que va fer després de tornar al seu país va ser alimentar l’acció, afirmant en una entrevista que no demanarà disculpes al Govern espanyol i que “la dona té un munt de causes per tràfic d’influèncie­s”. Una falòrnia de manual, encara que no per tothom.

Els missatges a l’Argentina van sorgir de coneguts comptes verificats que donen suport sense fissures a Milei, com @GordonDan o @Mr_Jones_k. Va ser una acció deliberada i coordinada amb l’únic objectiu de donar resposta a X a l’acció diplomàtic­a del Govern espanyol. Cap Estat no és capaç de fer front a aquesta allau digital difosa per milers i milers de trols alhora. El missatge va arribar a més de 50 milions de persones, cosa que supera la població actual de l’Argentina.

A Milei no li ha importat tampoc difondre des del seu compte oficial fotomuntat­ges contra Pedro Sánchez, Begoña Gómez o el Govern espanyol. El seu perfil conté de tot, fins i tot missatges de mal gust inimaginab­les en un cap d’Estat europeu.

Les xarxes socials són una maquinària important de desinforma­ció contra la qual no es pot lluitar amb les armes convencion­als. En aquestes campanyes hi ha en joc, a més, una bona quantitat de vots. No és casual que Milei es reuneixi amb Elon Musk o que estigui planejant un viatge a Silicon Valley per conèixer els dirigents de grans tecnològiq­ues. Els mítings importen cada vegada menys i les eleccions es lliuren també en l’àmbit digital.

D’aquí unes setmanes Milei tornarà a Madrid i, probableme­nt, l’exèrcit digital argentí tornarà a la càrrega. És impossible frenar-lo, només cal estar previnguts.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain