La Vanguardia (Català)

La platja de la Nova Mar Bella, a punt per a la temporada alta de bany

L’Ajuntament repara els danys pels temporals després de mig any d’obres

- Jesús Sancho Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona estima que cada any perd uns 30.000 metres cúbics de sorra de les platges. Un dels motius són els cada vegada més virulents temporals que fuetegen el front marítim. Els últims més nocius, batejats com a Ciarán i Domingos, van causar importants destrosses al novembre que van arribar fins i tot al mur del passeig marítim de la platja de la Nova Mar Bella, situada entre els espigons de Bac de Roda i la Selva de Mar.

Per solucionar els desperfect­es, el Consistori va emprendre unes obres d’urgència que ja han acabat després de sis mesos de treballs i una inversió d’1,7 milions d’euros. Aquestes actuacions han permès reobrir aquest tram de 140 metres de platja per al qual també ha estat necessària una aportació de 26.000 m3 de sorra procedents del Masnou.

Altres intervenci­ons han consistit a retirar les parts afectades del mur així com reconstrui­r-lo amb una escullera per protegir-lo del fort onatge. De la mateixa manera, s’han restituït les instal·lacions dels serveis (llum, aigua i fibra òptica), s’ha pavimentat el passeig marítim i s’hi ha instal·lat una nova barana.

Davant la progressiv­a pèrdua de la línia de costa barcelonin­a, l’administra­ció local va anunciar ahir que farà “ben aviat” un nou dragatge de sorra de 17.000 metres cúbics a la bocana del Port Olímpic, on s’acumula més sorra per destinar-la a altres zones on fa falta, com les platges de la Barcelonet­a, el Somorrostr­o, Sant Sebastià i un tram de la Nova Icària.

Malgrat els espigons i els dics submergits que ajuden a retenir aquesta sorra, no sempre eviten la seva pèrdua i a més la quantitat recuperada és inferior a la que es perd cada any. Per aquests motius, la directora de platges de Barcelona, Patrícia Giménez, va manifestar ahir que és “urgent” que el Govern faci aportacion­s importants de sorra, com les del 2010. En aquest sentit, Giménez va explicar que el Ministeri de Transició Ecològica està en fase d’elaboració d’un estudi sobre l’estabilita­t de les platges i la quantitat necessària de sorra que cal reposar. “Fem un seguiment mensual de la línia de costa i estudis per saber la quantitat de sorra que perdem. Tenim identifica­ts punts crítics, com la duna de Mar Bella i la platja de Llevant, però esperem que les aportacion­s de sorra arribin abans que tornin a passar temporals com aquests”, va afirmar Giménez.

Pel que fa a les previsions de banyistes per a aquest estiu, la directora de platges de Barcelona estima que l’afluència serà “semblant” a la de l’any passat –amb prop de 5,2 milions usuaris–, tot i que preveu que la celebració de la Copa de l’Amèrica pot aportar una xifra una mica superior, especialme­nt durant l’octubre, quan s’acabarà la competició esportiva.

D’altra banda, Giménez va avançar que la intenció municipal és obrir una dutxa per platja després de tornar a la fase d’excepciona­litat per sequera, però per poder fer-ho primer cal fer els tests i controls de qualitat necessaris.

Amb l’arribada de la Setmana Santa, Barcelona va iniciar la seva temporada de platges adaptada a les condicions climàtique­s actuals i a partir del 25 de maig arrencarà la temporada alta de bany, que s’allargarà fins a l’11 de setembre.c

Barcelona farà un nou dragatge de sorra, però apressa el Govern central a fer reposicion­s

 ?? L ib t T ixidó ?? El tram afectat pels temporals al novembre es reobre després d’arreglar-se els desperfect­es
L ib t T ixidó El tram afectat pels temporals al novembre es reobre després d’arreglar-se els desperfect­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain