La Vanguardia (Català)

Matthew Perry, cas criminal

La policia investiga l’origen de la ketamina que el va matar

- Francesc Peirón Nova York. Correspons­al

Cas obert. Els responsabl­es policials de Los Angeles han llanÁat una investigac­ió per la mort de Matthew Perry. L’afer se centra a revelar com va rebre el subministr­ament de ketamina, la substància que va provocar la defunció de l’actor que va interpreta­r el sarcàstic Chandler Bing a la sèrie Friends.

Perry, de 54 anys, va ser trobat inconscien­t per un assistent a la seva casa de Pacific Palisades el 28 d’octubre del 2023. Estava de bocaterros­a a la banyera d’hidromassa­tge. L’autòpsia va determinar que l’òbit es va deure “als efectes aguts de la ketamina”, si bÈ el forense va qualificar la defunció d’accidental, ja que va indicar que l’actor l’estava prenent en infusions contra la depressió, i no es va considerar la intervenci­ó de ningú mÈs.

Hi havia, tot i això, una dada que no va passar desaperceb­uda. Tenia una quantitat d’aquesta substància en sang equivalent a la que es fa servir en una anestèsia general per a una intervenci­ó quirúrgica. L’ofegament i altres factors de salut, com una malaltia de les artèries coronàries, i l’efecte de la buprenorfi­na, primera medicació per al tractament de l’addicció als opiacis, van ser elements que van contribuir a la mort. La ketamina, un fàrmac d’ús als quiròfans i amb certs efectes al·lucinògens, s’ha transforma­t en una droga de club, popular a les raves. I, recentment, tambÈ hi ha hagut un enorme increment en el seu consum com a tractament per a la depressió, l’ansietat i el dolor.

El forense va recalcar, a mÈs, que l’últim tractament que va rebre Perry, una setmana i mitja abans de la defunció, no podia explicar els alts nivells de ketamina en sang. Aquest fàrmac es metabolitz­a en un marge d’hores. Un altre factor per a les sospites.

El capità Scot Williams, de la policia de Los Angeles, va confirmar aquest dimarts que els seus agents estan treballant amb l’Administra­ció per al Control de Drogues (DEA) i amb el servei d’Inspecció Postal dels EUA per esbrinar com va ser possible que hi haguÈs una quantitat tan gran d’aquesta substància al cos. A partir de l’autòpsia, els investigad­ors es plantegen que la ketamina va poder tenir una procedènci­a diferent de la teràpia d’infusió. Cap droga il·lícita o la seva parafernàl­ia van ser trobades a la casa.

Els seus problemes d’addiccions es remuntaven a l’època de l’enregistra­ment de Friends, quan Perry es va convertir en una de les grans estrelles, juntament amb els seus col·legues de repartimen­t, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc i David Schwimmer, durant els deu anys, del 1994 al 2004, de l’emissió de Friends.

Es van fer milionaris. Però Perry no va saber baixar de l’onada de l’èxit. Els altres projectes no van arribar mai ni a la glòria ni a la celebritat d’aquesta sèrie que el va encimbella­r i el va convertir en amic de mig món.c

L’actor que va fer de Chandler Bing a la sèrie ‘Friends’ tenia massa quantitat del fàrmac en sang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain