La Vanguardia (Català)

La referent del noucentism­e

- Rossend Casanova

El divendres 19 d'abril va morir, per les seqüeles d'un ictus, la historiado­ra de l'art Mercè Vidal, reconeguda en el sector acadèmic pels seus estudis sobre el noucentism­e i la figura de Josep Maria Folch i Torres.

Nascuda a Esplugues de Llobregat, visqué sempre en aquesta ciutat, que estimava i de la qual defensà el seu patrimoni des de l'activisme social i el coneixemen­t cultural. presidí l'entitat Amics dels Museus i del patrimoni (AMpEL) i realitzà estudis d'altres municipis veïns, com l'Hospitalet de Llobregat, Sant Just Desvern o Sant Feliu de Llobregat. per aquests treballs guanyà el premi Llorenç presas i puig de Recerca (2005). L'antiga directora dels Museus d'Esplugues, Roser Vilardell, destaca “la seva personalit­at especial, apassionad­a, intensa, treballado­ra, disciplina­da i audaç” i que “fou una gran lluitadora en la conservaci­ó del nucli històric, que defensava que calia protegir per a la memòria col·lectiva i com a signe de ciutadania”.

El 1989, Vidal es doctorà a la Universita­t de Barcelona amb la tesi Teoria i crítica en el noucentism­e. Joaquim Folch i Torres, amb què obtingué el premi IEC d'Arqueologi­a i Història Antiga Josep puig i Cadafalch (1990) i el premi Nacional d'Arts plàstiques de la Generalita­t de Catalunya (1991).

Compartí la recerca amb la docència de l'art, l'arquitectu­ra i el disseny del segle XX a la Universita­t de Barcelona, i era membre del seu grup de recerca GRACMON. Igualment, fou docent a l'Escola Università­ria de Formació del professora­t (UB), a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectu­ra de Barcelona (UpC), al centre universita­ri EINA i a la Universita­t de Lió.

Vidal s'especialit­zà en el noucentism­e, que tractà en publicacio­ns com Els arquitecte­s Antoni i Ramon Puig Gairalt. Noucentism­e i Modernitat (1993) amb Alícia Suàrez, 1912. L’Exposició d’Art Cubista de les Galeries Dalmau (1996), Arquitectu­ra i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat 1826-1936 (2005), Joaquim Folch i Torres. Llibre de viatge (2013), Enric Prat de la Riba i les Arts (2018), i dirigí l'obra Joies del noucentism­e (2016). Igualment, publicà nombrosos articles a revistes com Serra d’Or, L’Avenç, De Museus, Memoria Artium o Docomomo Internatio­nal.

Molt activa culturalme­nt, era membre de l'Associació Catalana de Crítica d'Art, de l'Associació Internacio­nal de Crítics d'Art, i vocal del patronat de la

Reconeguda pels seus estudis sobre el noucentism­e i la figura de Josep Maria Folch i Torres

Fundació Folch i Torres. precisamen­t, comissarià l'any Joaquim Folch i Torres (2013) impulsat per la Generalita­t de Catalunya i fou la directora científica del documental La lluita pel patrimoni artístic. participà en diferents congressos internacio­nals i impartí conferènci­es a Brighton, l'Havana, Istanbul, parís i Osaka.

participà com a comissària en les exposicion­s Art i modernitat als Països Catalans (1978), Homenatge de Catalunya a Alexandre Cirici 1914-1983 (1984), El noucentism­e. Un projecte de modernitat (1994, premi ACCA de la Crítica d'Art), Manuel Sayrach i Carreras. Arquitecte humanista (2011) o La casa noucentist­a: arquitectu­ra unifamilia­r a Catalunya, 1913-33 (2018).

Dotada d'un gran coneixemen­t, rigor i metodologi­a, Vidal assessorà i aconsellà amb encert els doctorands que, com jo, vam desfilar per casa seva, al carrer de l'Església, al cor de la seva estimada ciutat. Mercè, et trobarem a faltar.

 ?? Alejandro García / EFE ??
Alejandro García / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain