La Vanguardia (Català) - Culturas

El folklore, la veu i la guerra inspiren les cites amb la clàssica

- ANTÒNIA JUSTÍCIA

El Vendrell, Vilabertra­n, Arenys de Munt i Torroella de Montgrí enllesteix­en els preparatiu­s de les que avui dia són les cites més importants amb la música clàssica en el panorama estiuenc català. Convocatòr­ies musicals que sumen desenes d’anys d’experiènci­a i que any rere any acullen als seus escenaris els principals intèrprets de cada disciplina. Enguany els programes prometen. un corrent que va indignar Casals, que va arribar a crear una Societat Beethoveni­ana a Nova York i va continuar interpreta­nt els romàntics alemanys.

Per donar veu a aquesta indignació, els francesos Bruno Philippe (violoncel), Jérôme Ducros (piano), Bertrand Lade (clarinet) i la soprano anglesa Nazan Fikret interpreta­ran obres de Beethoven, Schubert, Schumann i Brahms en un concert inaugural reivindica­tiu (14 de juliol). Isserlis farà el doblet amb un segon concert (18 de juliol), en aquesta ocasió acompanyat per la pianista Connie Shih; sota el títol genèric El violoncel en

el mateix nom amb què el violoncel·lista va gravar l’any passat el seu últim disc, el tàndem interpreta­rà per a l’ocasió obres de Bach, Schumann, Debussy i C. Frank.

La violinista Amandine Beyer repetirà aquest any acompanyad­a pel seu grup, Gli Incogniti, mentre que el prestigiós organista alemany Gerhard Weinberger traslladar­à el focus d’atenció del festival de l’auditori Pau Casals a l’església del Vendrell, on s’asseurà davant l’orgue del 1777 construït per Ludwig Scherrer i restaurat per Casals. Hi interpreta­rà obres que donaran sentit sota l’epígraf amb què es presenta el concert: Grandesa i Per a ella, actuar seria una altra opció, “però sense música no seria tan interessan­t”, explica. Ni per a ella ni per al públic. Perquè aquest últim es perdria una magnífica veu. Nascuda a Bixkek, Kirguizist­an, la soprano Katarina Konradi és una de les joves promeses per les quals aposta enguany la Schubertía­da de Vilabertra­n. L’esdevenime­nt empordanès, que arriba a la 26a edició, se celebrarà del 17 d’agost al 2 de setembre i oferirà un total de 16 concerts dels quals 11 seran de lied. L’acte inaugural anirà a càrrec de Konradi que debutarà en el festival el dia 17 (21 hores) amb obres de Mendelssoh­n, Schubert, Debussy, Rakhmànino­v i Strauss.

Al cartell d’aquest any figuren estrelles incondicio­nals com la mezzo Sarah Connolly, que torna amb Malcolm Martineau al piano –i el viola del Quartet Casals, Jonathan Brown–; també la soprano Mojca Erdmann, la que va ser musa que va inspirar Jordi Roch per fundar aquesta Schubertía­da; Christoph Prégardien, emblemàtic tenor que comptarà ni més ni menys que amb Julius Drake al piano. Tampoc no faltarà Matthias Goerne, que per a aquesta ocasió cantarà un repertori de rareses: cançons de l’autor alemany Hans Pfitzner (1869-1949) que pràcticame­nt estrena, a més d’altres de Wagner i R. Strauss.

El festival també incorpora el solista que la crítica ja considera el successor del prestigiós baríton alemany Goerne, el futur del lied. Es tracta de l’italià Andrè Schuen, de 34 anys i procedent del sud del Tirol, que es presentarà amb el cicle de Schubert La bella molinera, un infal·lible per als amants d’aquesta disciplina. Amb el castell de Can Jalpí, a Arenys de Munt, consolidat com a escenari estable, la trobada clàssica al Maresme arriba aquest any a la vintena i se centra més que mai en la música vocal. I ho farà afegint una inusual gala inaugural de corals el 7 d’agost en què participar­an l’Ensemble Vocal Catalunya, la Polifònica de l’Urgell i la Coral Sant Sadurní junt amb solistes com la soprano i actriu Mireia Dolç i el baríton Joan García Gomà, que brindaran al públic un variat programa de cors d’òpera, sarsuela i

 ?? AMY T. ZIELINSKI/REDFERNS ?? El violoncel·lista britànic Steven Isserlis, autor d’‘El violoncel en temps de guerra’
AMY T. ZIELINSKI/REDFERNS El violoncel·lista britànic Steven Isserlis, autor d’‘El violoncel en temps de guerra’
 ?? ARXIU ?? La soprano del Kirguizist­an Katarina Konradi debuta aquest any en la Schubertía­da
ARXIU La soprano del Kirguizist­an Katarina Konradi debuta aquest any en la Schubertía­da

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain