La Vanguardia (Català) - Culturas

Un niu d’escarabats

- J.A. MASOLIVER RÓDENAS

Mónica Ojeda (Guayaquil, 1988) el 2014 va publicar la seva primera novel·la, La desfigurac­ión Silva, que va passar pràcticame­nt desaperceb­uda. Nefando (2016), nascuda sota l’estímul del Màster de Creació Literària de la Universita­t Pompeu Fabra, li va permetre sortir dels estrets límits en els quals viu la narrativa equatorian­a per convertir-se en una de les veus més brillants de la nova literatura llatinoame­ricana i molt favorablem­ent acollida al nostre país.

Les radicals propostes estètiques reapareixe­n ara a Mandíbula. “En lo prohibido está todo principio creador”, deia llavors. La seva és una escriptura subversiva, pertorbado­ra, que a Nefando s’inspirava en autors com Herschell G. Lewis, Joseph Sheridan, Philip K. Dick, Isaac Asimov o Osvaldo Lamborghin­i, i ara ho fa en pel·lícules com Psicosi, de Hitchcock, o El inquilino, de Polanski, i en escriptors com Edgar Allan Poe, Lovecraft, George Bataille, Lacan o el Moby Dick de Melville. Les nombroses citacions que obren el llibre sembla que li suggereixi­n el títol o l’esperit de la novel·la, com Lacan –“estar dentro de la boca de un cocodrilo”– o Leopoldo María Panero: “...la mandíbula de la muerte / de la mandíbula caníbal de la muerte”. Referèncie­s a textos que, com es deia a La desfigurac­ión Silva, són “un disparador hacia conexiones importante­s”.

Aquestes connexions, reforçades per un seguit de motius recurrents i pels avenços i retrocesso­s al llarg del relat, formen part d’un teixit complex no tant per la seva estructura com per la densitat dels símbols i pel que no es diu. Els protagonis­tes pertanyen a dues generacion­s diferents, però deuen haver patit traumes semblants, relacionat­s essencialm­ent amb la mare i amb l’escola. Clara López Velarde –els mateixos cognoms que el poeta mexicà Ramón López Velarde– va tenir una relació conflictiv­a amb la seva mare, que l’acusava de pervertida “por lo que me tocaba allí debajo de pequeña”. A la seva mort es va obsessiona­r per convertir-se

S’inspira en pel·lícules com ‘Psicosi’ de Hitchcock o ‘El inquilino’ de Polanski, i en escriptors com Poe

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Mónica Ojeda
ANA JIMÉNEZ Mónica Ojeda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain