La Vanguardia (Català) - Culturas

Procés econòmic

- JORDI AMAT

Una de les dates claus del procés és el 15 de juny del 2011. Aquell dia, en plena crisi, el govern de Mas presentava els seus pressupost­os al Parlament en la lògica de les retallades. La protesta contra aquestes polítiques i el sistema que les avalava era el motor del 15-M, el moviment que feia un mes havia ocupat la plaça Catalunya. El 15 de juny els indignats van traslladar el combat a la Ciutadella. L’estratègia era encerclar el recinte del parc per bloquejar l’entrada dels parlamenta­ris. Les càrregues dels Mossos, entre trets i empentes, van ser considerab­les. La tensió, creixent. Un grup de polítics van ser citats a la comissaria del carrer Bilbao. Des d’allà mateix van pujar a un helicòpter que els traslladar­ia a tocar del Parlament. Malgrat que no li feia cap gràcia aquell mitjà de transport, Andreu Mas-Colell –conseller d’Economia– hi va pujar. “La vista aèria en apropar-se al parc de la Ciutadella era interessan­t. No s’hi veia gaire gent. El parc era molt, molt lluny d’estar rodejat”, es pot llegir al sòlid i necessari llibre d’anàlisi d’aquells anys que el conseller Mas-Colell ha escrit juntament amb dos dels seus principals col·laboradors: Albert Carreras i Ivan Planas.

“Des d’allí es veia una Barcelona tranquil·la. Tot és relatiu”. La sessió es va desenvolup­ar sense massa incidents. Uns i altres tenien les seves raons. Allò que els responsabl­es econòmics de la Generalita­t tenien clar, tanmateix, era el mal tràngol que la conjuntura els estava fent passar, la pitjor per a un polític: “Distribuir l’empobrimen­t en lloc de distribuir l’enriquimen­t”. Perquè semblava no haver-hi alternativ­a a la restricció de la despesa: sense reduir el deute implementa­nt mesures d’eficiència, en un moment de caiguda en picat dels ingressos pressupost­aris, no es podria obtenir el finançamen­t dels mercats que era l’única font de recursos que permetria seguir fent polítiques públiques. Aquesta lògica implacable, contra la que es revelaven els indignats, tenia una derivada menys espectacul­ar i potser més determinan­t: la tensió creixent entre els governs de Barcelona i Madrid. Aquesta tensió, patida reiteradam­ent i cada vegada més com una humiliació, és el tema de Turbulènci­es i tribulacio­ns. Sense aquest llibre el procés no s’entén.

Aquí hi ha dades estadístiq­ues, episodis concrets i hores de negociacio­ns. Es critica algunes polítiques expansives que van provocar la fallida de caixes d’estalvis com les males arts del govern central per salvar Bankia. Queda clar que, a l’hora d’afrontar el col·lapse as-

Van constar la mala conjuntura que els esperava: distribuir l’empobrimen­t en comptes de la riquesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain