La Vanguardia (Català)

Amunt i crits

A Ciutat Vella la gentilesa tendeix a brillar per la seva absència; vivim envoltats d’excessos

- Patrícia Soley-Beltran

Al costat del BornCC m’he topat amb un estrany grupet d’estiuejant­s. No eren els típics turistes amb pantalons curts i camisa hawaiana, com els de l’escultor hiperreali­sta Duane Hanson. No. Eren viatgers de debò, homes nets i serens, vestits d’un blanc impol·lut, amb pantalons per sota el genoll, sahariana, mitjons i sabates blanques també, ulleres de sol, salacot i un bastonet. Tenien un aire d’explorador­s britànics en terra colonitzad­a. S’esforçaven per presentar-se com a visitants discrets i respectabl­es. No em vaig poder estar de comentar una obvietat: “Vostès semblen turistes”. “Sí, senyora”, em van contestar respectuos­ament (tot això en anglès, of course). Astorada per l’amabilitat, vaig reprimir el meu impuls d’antropòlog­a inquisitor­ial i no vaig preguntar res.

A Ciutat Vella (Gòtic, Raval, Born i Barcelonet­a) la gentilesa tendeix a brillar per la seva absència. Vivim envoltats d’excessos: ramats de dos-cents patinadors envaint els passejos, tropes de trenta bicicletes ocupant carrerons de menys de tres metres d’amplada, cadenes d’autocars vomitant riades de gent, desenes de milers de persones desembarca­nt a port en una tarda, mercats i botigues a vessar, skaters sorollosos desafiant l’asfalt a tota hora, centaures mecànics borratxos circulant de pressa per les voreres, escamots de carrets rodats amb autonomia musical, llauners insistents i top manta colorits, carrers bruts i desbordats, terrasses sorolloses i cares, servei desagradós, persones èbries cridant de nit i matinada set dies a la setmana, urinaris pudents de plàstic antiestèti­c sense planificac­ió urbana, festes privades incontrola­des, festes públiques controlade­s amb sessions de fins a vuit hores seguides de música brutalment amplificad­a. Fins i tot tenim sexe undergroun­d.

Vaig girar-me per tornar a mirar, nostàlgica, aquells senyors disfressat­s de turistes com cal .Isiels explico que jo sóc nativa del barri, una espècie en extinció, delmada fins a només ocupar la meitat dels habitatges del barri, i els demano ajut, si us plau? Els mostraria Nobody knows I’m a native, el vídeo que Les Salonnière­s, unes artistes locals, van gravar a la Rambla cridant consignes com ara “on ha fugit el somni de la Barcelona Olímpica?” o “Cobi, torna, que guanya el capitalism­e especulati­u!”. Denuncien un procés de gentrifica­ció destituent: mòbing generalitz­at al veïnat, augment exorbitant dels preus dels lloguers, substituci­ó del comerç de proximitat per cadenes multinacio­nals, increment desmesurat d’hotels i apartament­s turístics, i ocupació privada abusiva de l’espai públic (la proporció als voltants del BornCC és d’uns 300 seients de terrassa de bar per 19 de públics). D’això alguns polítics en diuen equilibri. Potser m’haurien escoltat. Semblaven persones civilitzad­es.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain