La Vanguardia (Català)

El Santander es queda amb el Popular, intervingu­t per la UE

La crisi de liquiditat del banc obliga el BCE a declarar-lo inviable i subhastar-lo L’entitat de Botín en paga 1€ i ampliarà capital en 7.000 milions

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ LALO AGUSTINA Madrid / Barcelona

Europa va posar fi ahir al neguit del Popular. Després de ser declarat inviable per part del Banc Central Europeu a causa dels seus problemes de solvència i liquiditat, el banc va ser intervingu­t per la Junta Única de Resolució, acabada de crear, i adjudicat per un euro a la velocitat de la llum al Santander en una subhasta realitzada pel Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB). El BBVA va ser convidat a participar-hi, però no va presentar oferta.

Malgrat que l’última cotització d’ahir va situar el valor del Popular en els 1.300 milions d’euros, l’entitat no valia res a causa del dèficit de provisions o pèrdues no reconegude­s en els seus actius improducti­us lligats a l’immobiliar­i. Un examen d’urgència realitzat per encàrrec del BCE va taxar el Popular en 2.000 milions d’euros negatius en un escenari central i -8.000 milions en un d’estressat. Als problemes de solvència es van afegir els de liquiditat. Amb el banc en caiguda lliure en borsa, la fuga de dipòsits va deixar sense diners les sucursals ahir les 3 de la tarda.

En definitiva, calia intervenir l’entitat perquè no podia afrontar els seus problemes en solitari i, malgrat la subhasta encarregad­a a JP Morgan per trobar un comprador, ningú no havia fet el pas. Ho va haver de decidir el supervisor europeu i, llavors sí, el Santander va aprofitar l’oportunita­t de fer la seva compra més gran a Espanya i resoldre, de passada, un greu problema per al sector.

Com marquen les noves normes de resolució pensades per minimitzar el cost dels rescats públics, els accioniste­s i tenidors de deute híbrid –capaç d’absorbir les pèrdues– ho van perdre tot. La mesura va afectar uns 300.000 accioniste­s institucio­nals i minoritari­s i titulars de bons convertibl­es i deute subordinat per valor de 2.000 milions d’euros.

La presidenta del Banco Santander, Ana Botín, va comparèixe­r a mig matí d’ahir per transmetre tranquil·litat als clients del Popular i defensar aquesta operació de compra “bona per a Espanya i per a Europa”, “que contribuir­à al creixement econòmic”. A més, va remarcar que l’adquisició complement­a el Santander geogràfica­ment i en el tipus de negoci gràcies a la quota del Popular al mercat de les pimes. La presidenta del Santander va rebutjar de totes totes que aquesta adquisició suposi cap cost per als contribuen­ts, mentre va rebutjar qualsevol tipus de pressió per portar-la endavant. “No hem rebut cap pressió de ningú”, va defensar.

L’operació comporta la fusió de les entitats, amb la qual cosa es perdrà la marca del Popular –a diferència del que va passar amb Banesto–, encara que el procés “portarà el seu temps”. Botín va assenyalar també que es donen un mes per sanejar el Popular, mitjançant l’ampliació de capital del Santander per 7.000 milions. La presidenta va explicar que el sanejament requerirà 7.900 milions, dels quals 7.200 estan destinats a la cartera immobiliàr­ia. Sobre la difícil digestió del totxo que arrossega el Popular, va remarcar que tenen previst reduir a la meitat els actius improducti­us en un any i mig.

Així mateix, la presidenta de l’entitat que passa a liderar el mercat a Espanya i Portugal va anunciar el relleu de tota la cúpula del Banc Popular, amb Emilio Saracho al capdavant. Des d’ahir porten les regnes del banc absorbit directius de confiança de Botín com el director financer del Santander i expresiden­t de Banesto, José García Cantera, nomenat president del nou consell. Amb aquest canvi també queden en suspens totes els operacions de venda anunciades en les últimes setmanes per l’anterior equip directiu.

PROBLEMES DE SOLVÈNCIA El Popular tenia un dèficit de provisions i el seu valor era de -2.000 milions d’euros

CRISI DE LIQUIDITAT La retirada de fons per part de milers de clients estava deixant el banc sense liquiditat

Els màxims responsabl­es del Santander van evitar avançar quantes de les 1.644 sucursals del Popular a Espanya acabaran tancant ni quants dels 11.000 treballado­rs poden perdre la feina. José Antonio Álvarez, conseller delegat del Santander, sí que va assegurar que l’ajust “serà pactat amb els sindicats”. En tot cas, el banc estima que, amb la “integració de les dues xarxes, dels serveis centrals i la plataforma tecnològic­a”, el 2020 l’estalvi ascendirà a 500 milions d’euros.

Quant a la possibilit­at que aquesta operació de fusió acabi ocasionant una allau de demandes, Botín es va referir primer a “algunes demandes” per les clàusules terra. Tot seguit, va puntualitz­ar que era “possible tota mena de demandes i això ho hem considerat en la valoració que hem fet del banc”. Ahir mateix, els despatxos d’advocats especialit­zats a defensar consumidor­s de la banca apostaven per la conveniènc­ia de reclamar davant els tribunals per a part dels exaccionis­tes, extitulars de deute subordinat i bons convertibl­es.

 ??  ?? Ana Botín després de la roda de premsa celebrada ahir
Ana Botín després de la roda de premsa celebrada ahir
 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? Ana Botín, presidenta del Santander
DANI DUCH Ana Botín, presidenta del Santander
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain