La Vanguardia (Català)

L’EI irromp a l’Iran amb atacs contra el Parlament i la tomba de Khomeini

Els atemptats causen 12 morts i arriben quan l’Aràbia Saudita i els seus aliats, juntament amb els EUA, acusen Teheran d’ajudar el gihadisme

- CATALINA GÓMEZ ÁNGEL Teheran. Servei especial

L’Estat Islàmic (EI) va atacar ahir el mausoleu de Khomeini, líder de la revolució iraniana, i el Parlament d’aquest país, i va fer almenys 12 morts. Els atemptats tenen lloc en plena crisi provocada per l’Aràbia Saudita i els seus aliats al Golf, a més dels EUA, contra Qatar, que consideren, juntament amb l’Iran, connivent amb el terrorisme islamista.

La por de molts iranians, que des de fa anys temien un atac de l’autodenomi­nat Estat Islàmic (EI), es va fer ahir realitat. Almenys sis homes van perpetrar dos atemptats paral·lels en edificis simbòlics de Teheran, la capital, que van deixar almenys 12 morts, més de quaranta ferits i a la població en estat de xoc. “Jo sabia que era possible però també pensava que aquesta era la ciutat més segura de l’Iran, i de tota la regió”, assegurava la Fariba, l’administra­dora d’una botiga de mobles rústics en les proximitat­s del Parlament, que juntament amb el mausoleu de l’Imam Khomeini van ser els epicentres d’aquest atac, el primer que s’atribueix a l’EI a l’Iran.

La confusió a Teheran va començar al voltant de dos quarts d’onze del matí quan dos homes van intentar entrar al gran mausoleu del fundador de la República Islàmica, ubicat al sud de la ciutat, en la via que porta a l’aeroport. Segons s’observa en un vídeo difós a les xarxes socials, un d’ells es va fer esclatar a l’entrada del recinte quan un membre de la seguretat es va adonar de la seva presència. El segon va poder entrar a l’edifici, que es caracterit­za per la seva cúpula i quatre minarets banyats en or. Moments després va ser abatut pels trets d’un altre oficial.

A la mateixa hora un caos semblant s’apoderava del Majlis, com es diu en farsi el Parlament, situat al cor de la ciutat. “Ells –els quatre terroriste­s– van arribar a aquesta porta vestits de dona i quan els van descobrir van començar a disparar”, recapitula­va ahir a la tarda un dels centenars d’integrants dels cossos de seguretat que envoltaven el complex i que evitaven que els periodiste­s parlessin amb veïns que havien estat testimonis de l’atac i, molt menys, que registress­in amb imatges el succeït durant les cinc hores i mitja en què els terroriste­s van estar atrinxerat­s a l’edifici. Malgrat l’estreta vigilància, des del carrer es podien apreciar algunes finestres trencades i els sostres caiguts en algunes oficines on els atacants s’haurien atrinxerat. En vídeos publicats a les xarxes socials i en aplicacion­s de missatgeri­a com Telegram, a través de les quals es va cobrir ahir l’atemptat mentre la televisió oficial intentava no parlar-ne, se sentien trets que tenien per objectiu els cotxes i els ciutadans que es trobaven a la part baixa de l’edifici. Segons alguns testimonis, dos dels morts es trobaven a l’exterior.

“Volien entrar al recinte del Majlis però equivocada­ment van entrar als pisos on són les oficines perquè no coneixien l’edifici”, va assegurar el parlamenta­ri Kurosh Karampur. Hores més tard les autoritats van informar que els atacants tenien entre 20 i 25 anys, tot i que encara se’n desconeix la nacionalit­at. Els parlamenta­ris, que es trobaven en sessió plenària en el moment de l’atac, van quedar-hi tancats.

Des d’aquelles mateixes oficines els atacants van arribar a enviar un vídeo en el qual deien en àrab: “Per la gràcia de Déu, pensàveu que ens n’aniríem? Ens mantindrem aquí, si Déu vol”. A l’enregistra­ment es veia un home assassinat a terra. Hores més tard, el parlamenta­ri Hossein Ali Deligan confirmava que era un dels seus assistents. “Els guàrdies van arribar a detectar-los, un d’ells es va fer esclatar i els altres van continuar disparant cap a l’edifici, on es van amagar”, va as-

Els terroriste­s es van disfressar de dona per entrar al Majlis, on hi havia sessió plenària

segurar en un comunicat el viceminist­re de l’Interior, Hossein Zolfaghari, que va confirmar que els homes anaven coberts amb el tradiciona­l xador negre que porten les dones més conservado­res i religioses a l’Iran.

Ningú no oblida que aquest atemptat arriba enmig de la crisi provocada per l’Aràbia Saudita i els seus aliats, inclosos els EUA, que han impulsat una campanya per assenyalar l’Iran com el principal patrocinad­or del terror al món. “És culpa dels saudites, és culpa dels saudites”, repetia un home que se’ns acostava ahir a la tarda als carrers de Teheran i que en certa manera reflectia el sentir d’alguns iranians que no obliden que el wahhabisme, el corrent de l’islam sobre el qual se sosté l’EI, es difon des del regne dels Saud.

Si el missatge del president va ser conciliado­r, el dels Guàrdies Revolucion­aris, la institució militar més poderosa de l’Iran i que fa anys que està enfrontada a l’EI en països com l’Iraq, no anava en la mateixa direcció. “Els guardians no ens quedarem en silenci i venjarem la sang innocent dels ciutadans iranians”, va assegurar el brigadier general Hossein Salami, que al seu torn és vicecomand­ant del cos.

Davant el silenci de la televisió oficial, la informació va circular per internet i mòbils

Prometen “revenja” i veuen “significat­iu” que l’atac arribi després del viatge de Trump a Riad

Un comunicat difós per aquesta organitzac­ió militar, que té a càrrec la defensa del Parlament, feia referència a la “significat­iva” coincidènc­ia que aquest atac hagi arribat només setmanes després de la famosa visita del president dels Estats Units, Donald Trump, a l’Aràbia Saudita.

El líder suprem de la revolució, per la seva part, va assegurar ahir a la nit després de l’iftar, quan es trenca el dejuni el mes sagrat del Ramadà, que els atacs tindran un impacte molt petit a la nació iraniana i en les autoritats.

“Aquests incidents demostren que si la República Islàmica no estigués oposant resistènci­a en els centres de la sedició, tindríem molts més problemes d’aquesta índole al país”, va afirmar Ali Khamenei, que es referia a la participac­ió de l’Iran en països com l’Iraq i Síria, on el règim iranià és el principal suport de Bashar a l’Assad.

Els combatents iranians que han mort a Síria són anomenats els “defensors dels llocs sagrats” i a l’Iran es defensa la idea que la guerra a Síria també és una conspiraci­ó per posar fi al moviment de resistènci­a a Israel i als llocs sagrats del xiïsme. L’Iran és el país amb la població xiïta més gran del món, secta de l’islam que l’Estat Islàmic considera “infidel”. Els seus practicant­s estan en el seu objectiu.

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Membres de les forces de seguretat iranianes durant l’atac al Parlament, on els terroriste­s es van atrinxerar durant cinc hores i mitja
HANDOUT / REUTERS Membres de les forces de seguretat iranianes durant l’atac al Parlament, on els terroriste­s es van atrinxerar durant cinc hores i mitja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain