La Vanguardia (Català)

Echeverría, l’heroi que va atacar els gihadistes amb un monopatí

Els familiars s’han esperat quatre dies que els confirmess­in la seva mort

- ANNA BUJ Barcelona

Ignacio Echeverría, de 39 anys, va morir apunyalat al coll quan clavava un cop amb el seu monopatí a un dels terroriste­s de Londres. Fins ahir la seva família no va obtenir la confirmaci­ó de la mort.

Per a Ignacio Echeverría el monopatí no era un passatemps temporal. Practicava aquest esport des de petit. El duia sempre. Tant si anava a la platja durant els estius a Comillas, a Cantàbria, com si anava a treballar al banc, amb vestit i corbata. Dissabte a la nit tornava amb bicicleta després de fer skate amb els seus amics Guille i Javi, i de camí a casa a l’est de Londres es va trobar amb l’horror. Khuram Butt, Rachid Radouane i Yousef Zaghba acabaven d’atropellar els vianants que van poder en el Pont de Londres i estaven apunyalant més víctimes al costat del Borough Market.

No s’ho va pensar: va agafar el monopatí i va colpejar un dels atacants al cap per defensar una dona, sense adonar-se que els altres dos venien per darrere. El van apunyalar al coll i l’últim que recorden els seus amics és el seu cos estès a l’asfalt. Era un moment molt confús: van haver de fugir, i a altres que van voler sortir dels bars per ajudar-lo no els van obrir les portes.

El calvari que ha patit la família Echeverría Miralles de Imperial des d’aleshores i fins ahir a la tarda, quan els van confirmar la seva mort, és inimaginab­le. La seva germana Isabel i el seu cunyat, Fernando Vergara, que també viuen a Londres amb la seva filla, es van passar la nit de dissabte buscant-lo a tots els hospitals amb l’ajuda dels amics de l’Ignacio, però no els van deixar entrar ni quan van acudir amb l’ambaixador espanyol al Regne Unit, Carlos Bastarrech­e. Tres dies més tard, i després d’haver proporcion­at empremtes dactilars, fotografie­s, mostres d’ADN i que els pares, Ana i Joaquín, i els altres germans es personessi­n a Londres, el Govern britànic continuava sense aclarir-los si era un dels morts sense identifica­r.

L’Ignacio tenia 39 anys, era solter i la seva família viu a Las Rozas, a Madrid. Va néixer a Ferrol i fins als vuit anys va viure a As Pontes perquè el seu pare, enginyer asturià, treballava a la central tèrmica d’Endesa. Però la localitat a què se sentia més vinculat era Comillas, on l’Ignacio practicava el seu altre esport favorit: el surf. Especialme­nt a la platja de Gerra, amb un bon vent per a les onades. Bevia molt poc, no fumava... li agradava la vida sana. Segons un amic de l’escola i l’institut, “era una mica bèstia, però amb molt cor i els principis claríssims”, i “no tenia cap problema en plantar cara als macarres”. A Las Rozas posaran el seu nom a una pista de patinatge.

A l’Ignacio li agradava passar temps amb els seus i aquests últims anys a Londres aprofitava cada vegada que tenia vacances per anar a veure’ls. Malgrat que els seus germans estan escampats per Madrid, Londres, París i Santo Domingo, eren una família “unida, de profunds valors cristians”. La seva mare treballa en un despatx d’advocats per a dones maltractad­es, i el seu besoncle Antonio era un bisbe jesuïta a la selva peruana.

“Era una persona molt treballado­ra, d’una integritat moral tremenda”, explica un antic company, que va treballar amb ell al Banc Popular durant quatre anys. El defineix com a “molt honest, un gran conversado­r, molt culte i que li agradava estar al dia de tot”. L’última vegada que van parlar va ser sobre Emmanuel Macron. L’Ignacio va estudiar Dret a la Complutens­e i va fer un màster a la Sorbona, a París, per completar els seus estudis. Després de passar pel Popular i Aresbank, ara feia gairebé dos anys que treballava a l’HSBC com a analista de prevenció de blanqueig de capitals. La seva especialit­at era, precisamen­t, lluitar amb el terror en el seu dia a dia: expulsar del sistema bancari les operacions amb origen o destinació en països no col·laboradors amb la lluita amb el terrorisme, com Síria o el Iemen. La amília està molt agraïda a l’HSBC per haver pagat un detectiu privat per trobar-lo. També amb Iberia, que va posar els bitllets cap a Londres, i amb el personal de l’ambaixada, que s’han mantingut en contacte amb ells a tota hora.

“Era un tipus d’una sola peça que en els dos minuts que va estar forcejant amb els terroriste­s va salvar la vida a moltíssims desconegut­s”, explica el seu antic company i amic, que està en contacte amb el seu germà Joaquín. Després de la intervenci­ó del Govern espanyol, les autoritats britànique­s han accedit que la família vegi el cos avui. Al principi no era fins divendres, i a través d’un vidre.

Lluitava en el seu dia a dia: la seva feina era expulsar les operacions bancàries vinculades amb el terrorisme

 ?? AFP ?? Ignacio Echeverría
AFP Ignacio Echeverría

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain