La Vanguardia (Català)

Un heroi que no està en la mitologia

- Màrius Carol

ELS herois no estan en la mitologia, sinó en la vida quotidiana. Les grans gestes del passat han deixat d’impression­ar-nos davant les petites proeses contemporà­nies. El madrileny Ignacio Echeverría, de 39 anys, no era un tità llegendari, sinó un home amb corbata que dissabte a la nit la va deixar penjada a l’armari i es va vestir amb roba esportiva per practicar amb el monopatí. Era solter i treballava en un banc a la City, però es divertia amb la seva planxa rodadora enganxada als peus. Ell i dos amics havien estat en un parc a prop del Borough Market londinenc per practicar amb el patí i, de tornada amb bicicleta, van veure com un malànima agredia amb un ganivet de tallar pernil una dona. No s’ho va pensar dos cops: va saltar de la bicicleta i amb el monopatí va colpejar el cap del bàrbar, sense advertir que uns altres dos terroriste­s l’acompanyav­en en el seu periple criminal i el van atacar pel darrere. Ahir es va saber que va ser un dels morts de la sagnant jornada.

Quatre dies han trigat la policia i els forenses a identifica­r Ignacio Echeverría, demostrant un nivell d’incompetèn­cia impropi d’un gran país. Des de dissabte, els seus companys del monopatí, la seva germana i el seu marit, que viuen a Londres, els pares que van arribar l’endemà, un detectiu que va contractar el banc HSBC i l’ambaixador d’Espanya al Regne Unit es van desviure per aconseguir notícies del desaparegu­t. Ni acompanyat­s del diplomàtic van poder accedir als hospitals. La família va proporcion­ar empremtes dactilars, fotografie­s i mostres d’ADN, però les autoritats han actuat amb una ineptitud preocupant. Semblant a la de la seva categoria humana: fins divendres no els deixaran veure el cos i els han advertit que serà a través d’un vidre.

L’escriptora i activista dels Estats Units Maya Angelou va fer la millor definició d’un heroi: “Un heroi és qualsevol persona que tracta de fer del món un lloc millor per viure”. Com Ignacio Echeverría.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain