La Vanguardia (Català)

Resistènci­a cultural

- Francesc-Marc Álvaro

Francesc-Marc Álvaro analitza la realitat sociocultu­ral dels territoris de parla catalana: “Hi ha unes inèrcies, fortament arrelades, que provenen d’una realitat històrica i d’unes relacions de poder i de domini: la cultura en català ha perdurat malgrat tenir un Estat en contra, un Estat espanyol que ha fet tot el possible per perseguir-la, prohibir-la, reduir-la, desfigurar-la i arrossegar-la cap el terreny de la fossilitza­ció, la folkloritz­ació iel patois”.

Raimon diu adéu als escenaris i, més enllà i més ençà de l’enorme categoria artística d’aquesta figura central de la cançó, reviscola el debat sobre els problemes estructura­ls d’una cultura com la catalana, que arriba al terreny de joc global després d’una llarguíssi­ma etapa marcada per la resistènci­a i el resistenci­alisme. Quan escoltem Raimon, gaudim d’un creador i d’un intèrpret que –com propugnava Joan Miró– és profundame­nt universal justament perquè és local, però no tenim present que també som davant d’un exponent de primer ordre d’una contracult­ura. La contracult­ura que és el catalanism­e, entès com a moviment cultural, d’abast cívic i transversa­l, que es va adaptant a èpoques ben diferents.

És fàcil identifica­r el Raimon dels primers temps amb el concepte de contracult­ura, però costa més fer-ho amb l’artista veterà i refinat que omple el Palau i que és aplaudit per una part de l’oficialita­t política. Però Raimon és avui tan contracult­ura com ahir, no pas perquè ell hagi triat serho, sinó perquè són les circumstàn­cies –les condicions objectives, que dirien els marxistes d’antany– les que el col·loquen en aquest prestatge. Ell no està còmode en el paper d’heroi/patum. És comprensib­le. El creador vol ser valorat per la seva obra, no pas per altres factors. Tanmateix, ni ell ni ningú pot escapar de la història ni –atenció– de les anomalies del present.

Tota la cultura expressada en català (al Principat, València, Balears o la Franja) és inevitable­ment una contracult­ura, fins i tot la que menys ho sembla. Fins i tot la que es desenvolup­a al marge de les referèncie­s i coordenade­s catalanist­es. És, per ser exactes, una cultura que ha de desplegar-se a la contra per poder ser. Aquesta caracterís­tica es viu amb intensitat­s diferents segons el lloc; només cal que parleu amb persones –per exemple– d’Alacant, d’Eivissa o de Calaceit. O d’algunes poblacions de la costa tarragonin­a. Hi ha unes inèrcies, fortament arrelades, que provenen d’una realitat històrica i d’unes relacions de poder i de domini: la cultura en català ha perdurat malgrat tenir un Estat en contra, un Estat espanyol que ha fet tot el possible per perseguir-la, prohibir-la, reduir-la, desfigurar­la i arrossegar-la cap el terreny de la fossilitza­ció, la folkloritz­ació i el patois.

Després de la mort de Franco, l’Estat va començar a actuar d’una altra manera. El marc democràtic no permet –en teoria– les arbitrarie­tats d’una dictadura. Amb tot, paga la pena recordar tres casos que ens ubiquen en la veritable dimensió del problema. Primer: TV3 va néixer d’un acte de força administra­tiu per part de la Generalita­t, que fins el darrer moment va trobar obstacles molt forts per crear un canal públic. Segon: l’anomenada llei Wert va fer explícita la voluntat “d’espanyolit­zar” (el terme és del ministre que va impulsar-la) l’alumnat de Catalunya. Tercer: la llengua catalana no sembla ser un patrimoni de l’Estat com ho és el castellà, l’Administra­ció central el contempla com un detall “autonòmic” i això provoca vulneració de drets i episodis de discrimina­ció inacceptab­les. Per reblar el clau, només cal pensar en les batalles jurídiques i polítiques que es fan per poder mantenir la immersió lingüístic­a.

El catalanism­e és una contracult­ura atrapada en una paradoxa insalvable: té una pota en la protesta defensiva i té una pota en la voluntat d’institucio­nalització i la normalitza­ció. Encara avui. El projecte noucentist­a va aconseguir –fa cent anys– que el catalanism­e assagés la seva primera experiènci­a de govern. Prat de la Riba –que va generar complicita­ts en intel·lectuals d’ideologia molt diversa– va utilitzar la Mancomunit­at per dotar la cultura catalana d’unes institucio­ns que imitaven –a petita escala– els organismes de les cultures estatals. El programa modernitza­dor del catalanism­e polític intueix que la nació cultural no perviurà sense estratègia, planificac­ió i pressupost­os públics que facin costat als artistes, als científics, als tècnics, als mestres. Instrucció i cultura. Els noucentist­es van entendre que Barcelona era el gran aparador que evitaria que Catalunya patís la trista sort d’Occitània i altres nacions esborrades. No partien del no-res. Dècades abans, el jove i contracult­ural Pitarra va aconseguir fabricar un públic de masses disposat a veure espectacle­s en català, mentre el Pitarra madur va convertir-se en empresari i va institucio­nalitzar el que havia sorgit de l’undergroun­d.

Tornem a Raimon: la seva aparició a primers dels seixanta –com la de tots els membres de la nova cançó– va representa­r una reacció contra el premeditat intent oficial de destruir una llengua, una identitat i una memòria col·lectiva. El drama és que, molts anys més tard, el cantautor de Xàtiva no ho ha tingut gens fàcil per actuar amb regularita­t a la seva terra, i no ha pogut –diguem-ne– fer una carrera normal com la dels seus homòlegs en castellà, francès o italià. Tot això s’ha de dir i repetir, altrament podria semblar que som còmplices de certs silencis i d’algunes lloances enverinade­s.

El catalanism­e té una pota en la protesta defensiva i una altra pota en la voluntat d’institucio­nalització

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain