La Vanguardia (Català)

La perspectiv­a de Rússia

- GONZALO ARAGONÉS Moscou

El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, considera que el referèndum plantejat per Catalunya és un “afer intern d’Espanya” que s’ha de basar en les lleis vigents.

El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, considera que el referèndum plantejat per Catalunya és un “afer intern d’Espanya” que s’ha de basar “en les lleis nacionals i els compromiso­s internacio­nals”.

Lavrov va ser interpel·lat sobre aquesta qüestió en una roda de premsa celebrada amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis, que ahir visitava la capital russa.

El Govern d’Espanya vol que les relacions amb les autoritats de Rússia es mantinguin en un alt nivell malgrat les sancions de la Unió Europea per l’annexió de Crimea i el paper de Rússia en la guerra de l’est d’Ucraïna. “Volem conciliar les dues coses, la pertinença a la UE i una profunda relació amb Rússia”, va dir Dastis.

Tots dos ministres van destacar que fa 350 anys del primer contacte diplomàtic, quan el tsar Aleix I de Rússia va enviar el primera ambaixador rus a Espanya, i que aquest 2017 fa 40 anys que es van restablir les relacions diplomàtiq­ues, el 1977.

Les autoritats de Madrid creuen que cal deixar els ponts bastits amb Rússia, “un interlocut­or estratègic” en l’escena internacio­nal amb qui Espanya vol col·laborar per resoldre problemes globals. “Hem encarit els nostres socis de la Unió Europea a mantenir el diàleg en molts afers que són d’interès tant per a la UE com per a Rússia”, va assenyalar Dastis.

Lavrov va assegurar que Espanya és “un soci veterà i fiable”, però que la relació és “ostatge d’una situació difícil” a Europa. “Hem fet tots els possibles per mantenir la nostra col·laboració”, va afirmar el cap de la diplomàcia russa, que va afegir que el primer trimestre d’aquest any l’intercanvi comercial ha augmentat un 50% respecte del mateix període de l’any passat, el 2016.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain