La Vanguardia (Català)

Retard mediambien­tal

Cinc països augmenten el CO2,, i el 75% de la suma correspon a la Península

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Espanya és el país de la Unió Europea que més ha incrementa­t les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre el 1990 i el 2015.

Espanya és el país de la Unió Europea que més ha incrementa­t les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle entre el 1990 i el 2015, segons un informe de l’Agència Europea de Medi Ambient. Aquestes emissions, que són responsabl­es de l’escalfamen­t de l’atmosfera, procedeixe­n de la crema de combustibl­es fòssils en plantes de producció d’electricit­at, així com en la gran indústria, i altres focus disseminat­s pel territori (transport, residencia­l, agricultur­a, residus...).

En termes absoluts, Espanya és el país comunitari que ha augmentat més els seus gasos calents els últims 25 anys. El 2015 va llançar a l’atmosfera 47,8 milions de tones de CO2 equivalent­s més que el 1990. El segueixen, en aquest rànquing, Portugal (amb un augment de 9,3 milions de tones de CO2 ), Irlanda (3,8 milions), Xipre (2,8) i Àustria (0,046). Només aquests cinc països a la UE han augmentat els seus gasos en aquest període, mentre que les altres 23 nacions els han reduït. Espanya absorbeix el 75% de la suma dels augments d’aquests cinc països. A l’altre extrem, Alemanya (que ha registrat una disminució de 348,9 milions de tones de C02) i el Regne Unit (-290 milions) presenten els millors resultats. En termes relatius, les emissions a Espanya van créixer un 16,6% des del 1990, un percentatg­e només superat per Xipre (50%).

“Espanya es comporta com un país en desenvolup­ament. Es limita a justificar que ha canviat la tendència, però encara no ha posat les bases d’un canvi estructura­l del model energètic”, diu Laura Martín, directora de la Fundació Renovables. “Al principi, el protocol de Kyoto no es va prendre seriosamen­t i no es van plantejar estratègie­s de reducció d’emissions, i més tard no es va aprofitar la crisi econòmica per transforma­r el sistema productiu”, afegeix.

A Espanya les emissions de CO2 han registrat una caiguda notable a partir del 2008, a causa de la crisi i la menor activitat econòmica. Van assolir el nivell més baix el 2013 (323 milions de tones de CO2), però van tornar a pujar els dos anys següents (324 milions de tones de CO2 el 2014 i i 336 milions el 2015).

El resultat és que el 2015 hi va haver un repunt del 3,5% d’aquests gasos (respecte de l’any anterior), cosa que l’Agència Europea de Medi Ambient atribueix a un ús més alt del carbó per produir electricit­at i a l’increment del dièsel per transport per carretera, principalm­ent. El 2015 el carbó va venir a suplir la falta de reserves d’aigua als embassamen­ts. “A Espanya, per termes generals, si baixen la reserves hidràuliqu­es, puja l’ús del carbó”, diu Heikki Willstedt, responsabl­e de polítiques energètiqu­es i canvi climàtic de l’Associació Empresaria­l Eòlica.

A les companyies elèctrique­s els surt més a compte utilitzar el carbó per produir electricit­at que el gas (que té menys emissions), perquè és barat i perquè els drets d’emissió que ha de pagar tenen un preu baixíssim (entre 5 i 7 euros per tona de CO2). “Cal que la futura llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica posi un preu dissuasiu a les emissions de carboni, un mínim de 30 euros la tona, com han fet altres països”, diu Willstedt.

El 2015 Espanya va reduir, a més a més, la participac­ió de les renovables. “Ja sumem cinc anys d’aturada en renovables, sense cap avenç en mobilitat elèctrica o polítiques substantiv­es per al sector del transport i la mobilitat”, diu Laura Martín. El 2015, a més a més, va augmentar la intensitat energètica. Produïm el mateix utilitzant més energia.

“Si hi ha una recuperaci­ó econòmica, correm el risc de repetir l’error i que hi torni a haver un repunt de les emissions”, diu David Howell, responsabl­e de polítiques energètiqu­es de la Societat Espanyola d’Ornitologi­a (SEO/ BirdLilfe). “El Govern ha d’entendre que cal descarboni­tzar completame­nt l’economia el 2050 perquè els països que ho facin de manera més ràpida i àgil estaran en més bona situació per afrontar una economia global. Però ara som els últims d’Europa”, diu Laura Martín.

Les emissions que escalfen l’atmosfera han augmentat un 16% els últims 25 anys

 ??  ?? Tèrmica d’Endesa a As Pontes, A Coruña, la més gran d’Espanya, amb una xemeneia de 356 metres
Tèrmica d’Endesa a As Pontes, A Coruña, la més gran d’Espanya, amb una xemeneia de 356 metres
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain