La Vanguardia (Català)

L’enemic tolerat

L’Estat Islàmic hauria pactat amb Al-Qaida que no atemptaria a l’Iran

- FÉLIX FLORES Barcelona

El maig del 2014, el llavors portaveu de l’Estat Islàmic, Mohamed a l’Adnani (mort a Síria l’any passat), va emetre un comunicat insòlit en el qual deia que l’EI s’havia abstingut d’atacar l’Iran a petició d’Al-Qaida. Al-Adnani deia que l’EI s’atenia “als consells i les directrius dels xeics i líders de la gihad” i que “ha contingut la seva ira tots aquests anys i ha suportat acusacions de col·laboració amb el seu pitjor enemic, l’Iran, perquè ha evitat atacar-lo (...), actuant a les ordres d’Al-Qaida per salvaguard­ar els seus interessos i línies de subministr­ament a l’Iran”.

En aquell moment, el líder d’Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, intentava una reconcilia­ció amb l’EI, organitzac­ió dissident que considerav­a massa extremista i que estava guanyant cada dia més adeptes. Tot i això, en dos anys les coses han canviat molt: no hi ha hagut reconcilia­ció entre l’EI i Al-Qaida, i l’Estat Islàmic a més està sent derrotat a l’Iraq en una guerra de marcat caràcter confession­al, amb la intervenci­ó decisiva de milícies xiïtes proveïdes per l’Iran i la presència en algunes de les batalles prèvies a l’ofensiva sobre Mossul del prestigiós general Suleimani, de la Guàrdia Revolucion­ària iraniana.

Però, a què es referia Al-Adnani amb allò de “línies de subministr­ament” d’Al-Qaida a l’Iran?

Segons el Departamen­t d’Estat nord-americà, el Govern iranià hauria tolerat des de fa anys la presència d’efectius d’Al-Qaida al país, que s’ocuparien del trànsit tant de combatents com de fons i recursos cap al Pakistan i l’Afganistan, i fins i tot cap a Síria (paradoxalm­ent, atès el suport iranià al règim de Baixar alAssad). Empresonan­t alguns dels seus membres, Teheran hauria mantingut l’organitzac­ió sota control.

El Govern dels EUA va fer conèixer l’any passat els noms de tres capitostos d’Al-Qaida a l’Iran: Faisal Yassim Mohamed a l’Amri al Jalidi, Yisra Mohamed Ibrahim Bayumi i Abu Bakr Mohamed Mohamed Ghumayn. Tots tres formarien part d’una “nova generació” dins d’Alaida que va prendre el relleu de Muhsin al-Fadli, un kuwaitià veterà de l’Afganistan mort a Síria, i el sirià Yasin al Suri, detingut a l’Iran el 2011 després que Washington posés preu al seu cap i tot i això posteriorm­ent alliberat.

Però a més, membres de la família d’Ossama bin Laden, inclòs el seu fill Hamza, haurien estat refugiats a l’Iran, custodiats en una base militar de la força d’elit Al Quds, pertanyent a la Guàrdia Revolucion­ària. Almenys així ho afirmen Catherine Scott-Clark i Adrian Levy al seu recent llibre

The Exile, sobre els anys en què Bin Laden va estar il·localitzab­le.

Part dels documents trobats a l’últim refugi de Bin Laden al Pakistan són classifica­ts, és a dir, secrets, però els autors afirmen que hi va haver una proposta de lliurar la família de Bin Laden als Estats Units o un altre país occidental a canvi d’aixecar les sancions econòmique­s contra l’Iran. Al fracassar, Teheran hauria negociat amb Al-Qaida per a benefici mutu i en perjudici dels països rivals o enemics de l’Iran.

Aquest pacte explicaria la suposada petició d’AQ a l’Estat Islàmic. La incògnita és si l’EI tenia realment efectius a l’Iran o si els terroriste­s que van perpetrar els atacs d’ahir són antics membres d’Al-Qaida que han canviat d’organitzac­ió.

L’EI va prometre el 2014 “salvaguard­ar els interessos” d’AQ a l’Iran, però ara pateix l’assot iranià a l’Iraq

 ?? GETTY IMAGES / GETTY ?? Un nen és evacuat per una finestra del Parlament iranià en ple xoc
GETTY IMAGES / GETTY Un nen és evacuat per una finestra del Parlament iranià en ple xoc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain