La Vanguardia (Català)

Emirats amenaça amb la presó a qui doni suport a Qatar a les xarxes

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Donar suport a Qatar s’ha convertit en un delicte a la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), el fiscal general de la qual amenaça amb penes de fins a 15 anys de presó a qui expressi simpatia cap al rival regional –en els mitjans de comunicaci­ó o a les xarxes socials–, a més de multes de fins a 120.000 euros.

Els atemptats de Teheran van afegir ahir tensió a la situació al golf Pèrsic. El Senegal, Mauritània i les Comores s’han unit a la llista de països que han tallat les seves relacions amb Qatar, mentre que Jordània les ha rebaixat.

Encara que l’assetjat Qatar disposa de reserves d’aliments per a diverses setmanes, el Govern elabora plans amb l’Iran i Turquia per garantir els subministr­aments. Recep T. Erdogan és dels pocs estadistes que ha mostrat solidarita­t sense fissures amb Doha i ahir el Parlament turc va autoritzar l’enviament de tropes a la seva base conjunta a Qatar .

Des d’Abu Dhabi –l’emirat de l’UEA que s’ocupa d’Exteriors– aclareixen que no busquen un canvi de règim, sinó un canvi de política: que Qatar deixi de protegir els Germans Musulmans i Hamàs i que el seu canal, Al-Jazira, deixi de fer d’agitador del món àrab.

És cert que fa dues dècades que Qatar juga totes les cartes i acumula contradicc­ions, condemnant des d’Al-Jazira les ofensives dels Estats Units que parteixen des del seu propi territori. I sense veure incompatib­ilitat en adquirir actius emblemàtic­s de la City i Wall Street , alhora que el 20% de la petroliera russa Rosneft –fa sis mesos– per 10.000 milions d’euros.

La flexibilit­at qatariana és un obstacle per a la línia dura sunnita contra l’Iran, ressucitad­a per Trump i el seu secretari de Defensa, el Gos rabiós Mattis, que va passar els últims anys com a general al davant de la base dels EUA a Qatar, planifican­t escenaris de guerra amb Teheran, la seva fixació des que va estar destinat a l’Iraq.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain