La Vanguardia (Català)

May intenta desviar l’atenció dels errors policials i de seguretat

Crítiques al Govern per la tardança a identifica­r les víctimes de Londres

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

El nombre de morts s’eleva a vuit després de rescatar-se del Tàmesi el cadàver d’un francès

La premier proposa de limitar els drets humans per poder vigilar més de prop els sospitosos

Sotmesa a dures crítiques pels errors d’intel·ligència en els atemptats de Manchester i Londres, i per la lentitud a l’hora d’identifica­r les víctimes, Theresa May va utilitzar l’últim dia de campanya per intentar canviar el focus de la seguretat al Brexit i les crítiques a Corbyn, els dos territoris en els quals se sent més segura.

I els seus rastrejado­rs de la premsa de dretes, encapçalat­s pel

Daily Mail, li van llançar un cable amb una portada en la qual apareixen els tres principals dirigents del Labour sota el títol: “Apologiste­s del terror”.

Però la primera ministra va aconseguir el seu objectiu només a mitges, entre l’allau de dades sobre com els tres gihadistes del Pont de Londres van ser ignorats olímpicame­nt pels serveis de seguretat britànics, malgrat que un d’ells va presumir de voler convertir-se en terrorista, un altre va ser denunciat pels veïns i va aparèixer en un vídeo del Canal 4 de televisió sobre joves islamistes radicalitz­ats, i al tercer li va ser denegat l’asil apolític al Regne Unit abans d’obtenir el permís de residència gràcies a casar-se amb una irlandesa. És la mateixa història de tots els atemptats des de les bombes del juliol del 2005 al metro de Londres, passant pel degollamen­t del soldat Rigby, l’atac al parlament de Westminste­r i la bomba de Manchester: els culpables estaven fitxats per la policia però no eren considerat­s com una amenaça imminent, i per tant no se’ls vigilava.

L’MI5 i Scotland Yard han admès que, en vista del succeït, han de canviar d’estratègia a l’hora d’analitzar les dades, encara que insisteixe­n en la impossibil­itat de seguir la pista als 23.000 potencials autors d’accions terroriste­s que figuren als seus arxius. Posada a la defensiva, la resposta de Theresa May va consistir a proposar penes de presó més severes per als culpables de determinat­s delictes, més facilitats per deportar elements radicals als seus països d’origen, i més poders per restringir la seva llibertat de moviments, encara que això signifiqui desmantell­ar la legislació en matèria de drets humans aprofitant la sortida de la Unió Europea.

Els drets dels sospitosos de terrorisme és tema de debat des que Tony Blair era primer ministre, i va ampliar a 14 dies el termini per presentar càrrecs abans que haguessin de ser posats en llibertat. Al llarg dels anys, una sèrie de sentències judicials han retallat els poders de l’Estat per obligar-los a portar braçalets electrònic­s que mostren on són en cada moment, a restringir el seu accés a internet, telèfon mòbil i les persones amb qui es comuniquen, a obligar-los a comparèixe­r cada ics temps a una comissaria de policia i a imposarlos un toc de queda de fins a 18 hores al dia. Ara May desitja recuperar aquelles facultats, encara que sigui desvincula­nt-se completame­nt de la llei europea de Drets Humans.

En un míting a Runcorn, ciutat dormitori a l’est de Londres, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va tornar a la càrrega i va dir que no “es pot anar de nyigui nyogui en temes de seguretat”, i va atribuir a les retallades dels conservado­rs (entre ells els efectius policials) part de la responsabi­litat dels atemptats. “Cinc anys més de Theresa May serien una tragèdia per al país, per a la sanitat i l’educació públiques; per a tot. És l’hora de decidir quin model de societat volem, d’escollir entre la por i l’esperança, entre la desigualta­t i la redistribu­ció”. La primera ministra va respondre que ella “és la persona més capacitada per dur a terme les difícils negociacio­ns del Brexit”, i va insistir que “els diners que ara malbaratem en projectes de la UE podran ser utilitzats de millor manera a partir del 2019”. L’audiència, els carnissers del popular mercat de Smithfield a la City de Londres, la va esbroncar.

El nombre de víctimes mortals de l’atemptat de dissabte al Pont de Londres s’eleva ja a vuit, entre els qui figuren l’espanyol Ignacio Echeverría, els francesos Xavier Thomas (el cos del qual va ser rescatat ahir del Tàmesi) i Sebastian Belanger, les australian­es Sara Zelanek i Kirsty Boden, la canadenca Chrissy Archibald i el britànic James McMullan. La tardança de les autoritats a l’hora d’identifica­r els morts ha estat severament criticada pels familiars, que en molts casos han patit un calvari des que es va produir l’atac dissabte fins a rebre la confirmaci­ó que els seus pitjors temors s’havien fet realitat.

La policia de Dublín ha detingut dues persones que havien estat en contacte amb el terrorista Rachid Redouane, però no com a possibles còmplices en l’atemptat sinó per sospitosos de frau i falsificac­ió de documents. El libimarroq­uí va aconseguir entrar al Regne Unit després de casar-se amb una irlandesa. El ministre del Brexit, David Davis, ha dit que això no alterarà els convenis entre tots dos països en matèria d’immigració.

 ?? ODD ANDERSEN / AFP ?? Dues agents de policia, fortament armades, patrullave­n ahir pel Pont de Londres
ODD ANDERSEN / AFP Dues agents de policia, fortament armades, patrullave­n ahir pel Pont de Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain