La Vanguardia (Català)

Alemanya decideix retirar els seus soldats de la base turca d’Incirlik

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

El Govern alemany va acordar ahir recomanar al Parlament la retirada de tropes de la base turca d’Incirlik –des d’on llança algunes de les seves operacions la coalició internacio­nal contra l’Estat Islàmic (EI) a la veïna Síria– davant el veto d’Ankara a què diputats alemanys hi visitin els soldats. El Parlament amb gairebé total seguretat seguirà la recomanaci­ó del Govern, ja que tots els partits estan d’acord. Com a resultat d’aquest nou episodi del desacord en les relacions germanotur­ques, Alemanya traslladar­à 280 soldats de la Bundeswehr, amb els seus avions Tornado de reconeixem­ent i un avió d’aprovision­ament, d’Incirlik a la base jordana d’Azraq, segons va informar la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, al sortir del Consell de Ministres.

Des de mitjans de maig les autoritats turques no permetien visites parlamentà­ries a la tropa alemanya a Incirlik, adduint raons internes. Però el motiu profund és la tensió perquè Alemanya està tramitant l’asil a militars i diplomàtic­s turcs a qui el president Recep Tayyip Erdogan vincula al fallit cop d’Estat de juliol del 2016. El ministre d’Exteriors, Sigmar Gabriel, va anar dilluns a Ankara per recalcar que la Bundeswehr “és un exèrcit parlamenta­ri, no depèn

La tensió amb Turquia pel veto a les visites de diputats provoca el trasllat de la tropa germànica a Jordània

del Govern federal, i això implica el dret de tot diputat a visitar les tropes, siguin on siguin.”

El trasllat implicarà suspendre la participac­ió alemanya en operacions contra l’EI d’“entre dos i tres mesos” per a les missions de reconeixem­ent dels Tornado, i d’“entre dos i tres setmanes” per a l’avió d’avituallam­ent, va dir la ministra Von der Leyen. Ara el Govern alemany ha d’acordar amb els socis de l’OTAN la data del trasllat, i qui rellevarà al contingent alemany “per evitar tot perjudici” durant el lapse. Hi ha tropa alemanya en una altra base turca, Konya.

El suport dels partits al trasllat és general, encara que Die Linke (esquerrans) reclama la retirada total d’Alemanya de les operacions contra l’EI. La cancellera, Angela Merkel, va relativitz­ar l’impacte en les relacions amb Turquia, argumentan­t que així la disputa queda conclosa. “Ens concentrar­em en altres assumptes, hem de mantenir el diàleg amb Turquia”, va dir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain