La Vanguardia (Català)

Trump intenta frenar la crisi del Russiagate amb un nou cap de l’FBI

Christophe­r Wray va perseguir el frau fiscal durant l’Administra­ció Bush

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

En plena crisi pel Russiagate, amb tota l’expectació centrada en la declaració avui de l’excap de l’FBI, James Comey, sobre la possible intervenci­ó de Donald Trump per posar fi a la investigac­ió de les connexions del seu equip de campanya amb funcionari­s del Kremlin, el president dels Estats Units va anunciar el seu nou candidat per dirigir l’Oficina Federal d’Investigac­ió. El nominat és Christophe­r A. Wray, de 50 anys, que ja va dirigir la Divisió Criminal del Departamen­t de Justícia durant el mandat de George W. Bush.

Com és habitual, Trump va comunicar la decisió via Twitter destacant que Wray és “un home amb impecables credencial­s”. El nomenament haurà de ser confirmat pel Senat després de sotmetre’s a un sever examen.

Wray és un graduat de l’Escola de Dret de Yale, que sota el mandat de Bush fill es va fer conèixer com a perseguido­r de casos de frau fiscal d’importants empreses. Va dirigir la investigac­ió de l’escàndol que va portar a la fallida l’empresa d’energia Enron.

Incorporat a l’exercici privat de l’advocacia com a soci de King & Spalding, recentment va defensar el llavors governador de Nova Jersey, Chris Christie, un aliat de Trump que no va poder accedir a càrrecs de responsabi­litat a la Casa Blanca per un escàndol de conspiraci­ó política a l’estat. Wray també va representa­r el banc suís Credit Suisse en un cas d’evasió fiscal que va acabar declarant-se el banc culpable de conspirar per ajudar i assistir contribuen­ts dels Estats Units en la presentaci­ó de declaracio­ns d’impostos falsejades. Bill Mateja, que va ser company de Wray en el Departamen­t de Justícia, va declarar: “Si la gent pensa que Trump escolliria un lacai, han de saber que Wray no actuarà com un lacai de Trump”.

Trump tracta per tots els mitjans de llançar iniciative­s perquè el Russiagate deixi de protagonit­zar l’actualitat política i mediàtica, però com més ho intenta menys ho aconseguei­x. Ahir va viatjar a Cincinnati, Ohio, per presentar el seu pla d’inversió en infraestru­ctures d’un bilió de dòlars, que és el punt del seu programa que més suports podria aconseguir en el bàndol demòcrata, però tots els focus estaven pendents del comitè d’Intel·ligència del Senat i de noves revelacion­s relacionad­es amb el Russiagate.

Va transcendi­r, per exemple, que el fiscal general, Jeff Sessions, un dels nomenament­s més polèmics del president, va arribar a posar el càrrec a disposició de Trump després de diversos desacords amb el mateix Trump, que li retreia constantme­nt que no donés suport amb prou contundènc­ia als seus desafiamen­ts polítics.

El president es va posar furiós perquè Sessions es va apartar de la investigac­ió del Russiagate quan es va comprovar que havia ocultat al Senat les seves reunions amb diplomàtic­s russos. I després que Trump destituís James Comey com a cap de l’FBI, el Departamen­t de Justícia va nomenar un fiscal especial per continuar les investigac­ions. És a dir, que Trump perdia el control sobre l’assumpte que més està amargant el seu mandat.

La irritació del president va augmentar quan Sessions va decidir recórrer davant el Tribunal Suprem

El fiscal general Sessions va oferir la dimissió després de serioses discrepànc­ies amb el president

la suspensió del segon decret de Trump per prohibir l’entrada als EUA de refugiats i nacionals de sis països amb majoria musulmana. Trump volia que es recorregué­s la suspensió del primer decret, més agressiu, perquè el segon, va admetre el president, era una versió “aigualida i políticame­nt correcta” del primer. Per la seva part, Sessions es va sentir pontejat quan Trump, sense consultar-lo, va nomenar Chris Christie per dirigir una investigac­ió sobre l’epidèmia de drogoaddic­ció que assola el país.

Segons informacio­ns de diversos mitjans, Sessions va oferir la seva dimissió abans del viatge de Trump a l’Orient Mitjà i Europa, i van deixar la discussió per quan el president tornés. Significat­ivament, quan van preguntar al portaveu de la Casa Blanca si Sessions comptava encara amb la confiança de Trump, Sean Spicer va respondre que “no n’he parlat amb el president”.

 ?? STEPHEN JAFFE / AFP ?? Christophe­r Wray, l’agost del 2004, durant una roda de premsa en el Departamen­t de Justícia
STEPHEN JAFFE / AFP Christophe­r Wray, l’agost del 2004, durant una roda de premsa en el Departamen­t de Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain