La Vanguardia (Català)

Sánchez pren el comandamen­t del congrés per fixar el nou rumb del PSOE

El líder socialista es presenta com l’única alternativ­a al PP: “Som l’esquerra”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

La comissió gestora que va agafar les regnes del PSOE l’1 d’octubre del 2016, després de la dimissió de Pedro Sánchez, va rebre el mandat d’organitzar les primàries i pilotar tot el procés congressua­l. Però, després del devastador triomf de Sánchez a les primàries, el president de la gestora, Javier Fernández, li va cedir tota la iniciativa política del PSOE –incloent-hi el sentit del vot en la moció de censura de Pablo Iglesias a Mariano Rajoy, que serà l’abstenció–, així com els comandamen­ts del 39è congrés dels pròxims 17 i 18 de juny. Entre el replegamen­t dels fidels a Susana Díaz i les exigències de l’equip de Sánchez, el conclave ja s’està dissenyant a la mida del reelegit secretari general. I a la mida de tot un gir de timó: d’un PSOE que va facilitar la investidur­a de Mariano Rajoy a un PSOE que ara presenta com “l’única alternativ­a real al PP”.

Ahir Sánchez va donar un bon cop de porta als treballs de la gestora llençant a la paperera fins i tot el lema “neutre” que havien escollit per al congrés –“El futur comença avui”– i substituin­t-lo per un altre amb el qual vol visualitza­r el canvi de rumb del PSOE: “Som l’esquerra”. El nou lema va acompanyat d’un vídeo que evidencia el retorn del PSOE als carrers i les institucio­ns com a única alternativ­a de govern d’esquerra. I, sense esmentar Podem, deixa clar que el seu objectiu és recuperar els moltíssims votants que els va arrabassar la formació lila.

El vídeo, com a carta de presentaci­ó de Sánchez, repassa la situació que deixen els mandats de Rajoy: “Espanya ha passat sis anys de patiment, corrupció, precarieta­t, desigualta­t, retallades, injustícia i mordasses”. A continuaci­ó, comenta la indignació desencaden­ada en la societat i als carrers, amb les mobilitzac­ions i marees ciutadanes: “Malgrat tot, no us heu quedat callats, heu sortit al carrer a lluitar pel país que voleu i a dir ben alt: ‘Ja n’hi ha prou!’”. Tot seguit, resumeix el que ha passat a les primàries com una resposta a aquest clam popular: “El PSOE ha escoltat aquest crit i ha reaccionat sense dubtar. Tornem a ser un partit unit, obert, coherent, creïble, d’esquerres, construït pels seus militants”. I, finalment, fixa el seu full de ruta: “Tenim la possibilit­at de tornar a convertir Espanya en una nació moderna, democràtic­a, justa”.

Ja davant la hipòtesi que es repetissin una altra vegada les eleccions, els estrategs de Sánchez confiaven a arrabassar a Podem mig milió de vots. El camí va quedar tallat perquè els mateixos notables del PSOE van tirar Sánchez pel precipici, ara fa vuit mesos, i van desbloquej­ar la legislatur­a. Però amb el retorn de Sánchez hi ha enquestes que auguren que el PSOE ja hauria pres a la formació d’Iglesias un milió de vots. No obstant això, Sánchez, que pensa que ara cavalca a cavall d’un “corrent d’il·lusió”, no només vol pescar als vivers de Podem, i considera que Ciutadans, donant suport a la investidur­a i els pressupost­os de Rajoy, també li deixa espai lliure per créixer electoralm­ent pel centre.

L’ara sociòleg de capçalera, José Félix Tezanos, ja va augurar abans de les primàries que la victòria de Sánchez situaria el PSOE en una intenció de vot del 28% o el 29%, i amb una tendència ascendent. “Un punt de partida extraordin­ari –va vaticinar Tezanos–, que indica una considerab­le potenciali­tat de remuntada que podria portar novament el PSOE a ser una alternativ­a efectiva i creïble de govern, recuperant bastants dels vots que se n’havien anat a Podem, a l’abstenció o fins i tot a Ciutadans”.

Mentrestan­t, Sánchez continua component la seva executiva, i el seu equip confirma que té reservada una plaça per a l’exministra Cristina Narbona, a qui considera una dirigent “molt capacitada”. Entre les opcions estudiades hi ha des de la secretaria de Medi Ambient, la seva gran especialit­at, fins a la presidènci­a mateixa del PSOE.

La intenció de vot inicial podria arribar al 29%, recuperant vots que van anar a Podem, Ciutadans i l’abstenció

 ?? EVA ERCOLANESE / EFE ?? Javier Fernández va reunir dimarts passat la gestora de Ferraz per acomiadar-se i cedir les regnes a l’equip de Pedro Sánchez
EVA ERCOLANESE / EFE Javier Fernández va reunir dimarts passat la gestora de Ferraz per acomiadar-se i cedir les regnes a l’equip de Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain