La Vanguardia (Català)

El PP no esmenarà els pressupost­os perquè no hagin de tornar al Congrés

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Serà la primera vegada, però també és la primera legislatur­a en què el Govern central té un suport tan exigu al Congrés. La intenció de l’Executiu de Mariano Rajoy és no acceptar ni una sola esmena de les que es presentin al Senat –on disposa de majoria absoluta– als pressupost­os generals de l’Estat. Així, no hauran de tornar al Congrés. Els senadors de la formació governamen­tal han rebut instruccio­ns de no presentar esmenes.

Només en cas d’extrema necessitat se n’acceptaria alguna, i només si és per corregir algun error. El PP s’estima més que els comptes públics, que tant va costar aprovar al Congrés, no tinguin modificaci­ons i s’aprovin al Senat en un termini de 15 dies. En cas que la Cambra Alta esmenés els comptes, s’hauria de fer una nova votació al Congrés per ratificar-les i obligaria a repetir les votacions ajustades i angunioses de fa unes quantes setmanes.

No és que es temin res, perquè en cas que s’introduís una esmena i s’hagués de votar al Congrés els populars disposen de 176 diputats, però ¿per què arriscar-se a perdre una votació? A més, són uns pressupost­os amb què l’Executiu de Rajoy està satisfet, atès que no desvirtuen els compromiso­s amb Europa, malgrat que incorporen el que es va pactar amb el PNB i Nova Canàries.

De fet, la justificac­ió dels populars per mantenir al Senat el text que va sortir del Congrés, sense cap mena de variacions, és que tenen uns acords pressupost­aris amb set partits polítics, però principalm­ent amb Coalició Canària, Nova Canàries i el PNB, i que no poden variar el contingut aprovat per no incomplir-los.

Però en realitat el Govern central té pressa per tenir els pressupost­os al Butlletí Oficial de l’Estat, perquè així podrà exhibir internamen­t, però també a fora, principalm­ent a Europa, l’estabilita­t política que tant ha anhelat Rajoy durant l’any que el seu executiu va estar en funcions.

Per això, no és casualitat que el Senat hagi posat el debat de totalitat dels pressupost­os generals de l’Estat –que en cas que s’aprovessin suposaria rebutjar els comptes públics dimarts que ve– el mateix dia que al Congrés se celebrarà la moció de censura presentada per Podem, amb la qual cosa volen contrarest­ar el resultat d’una votació que, per moltes crítiques que es guanyi Rajoy en el debat, al final es traduirà en el fet que no hi ha alternativ­a al Govern del PP al Congrés, i que l’Executiu pot tirar endavant uns pressupost­os pels quals ningú no donava un duro ara fa quatre mesos. Rajoy vol llançar el missatge que la legislatur­a durarà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain