La Vanguardia (Català)

Salveu els drets humans

- Fernando Ónega

El pòsit que el terrorisme gihadista està deixant en les societats europees és alarmant. I no només pel nombre de víctimes i el dolor que provoca. És un pòsit de pensament que crea desconfian­ça en la capacitat dels estats per defensar els seus ciutadans, que posa en dubte alguns dels grans avenços de la humanitat en la conquesta de drets humans i que, si avui guanya Corbyn al Regne Unit, farà dir a força mitjans de comunicaci­ó que el terror propicia o accelera els canvis de govern. És una tesi que es va utilitzar a Espanya després del nostre tràgic 11-M i que ja s’ha tornat a plantejar. Donar per certa aquesta teoria significar­ia incitar els terroriste­s d’arreu del món a cometre grans atemptats a les campanyes electorals. Terrible.

I encara és més inquietant la tendència defensada pels actuals governants de França i el Regne Unit segons la qual cal oblidar drets humans bàsics per fer front a la barbàrie. En concret, que es puguin empresonar persones sense proves, només pel fet de ser sospitoses. I això no ho propugnen partits radicals, ni xenòfobs, ni populistes. Ho plantegen partits tan assenyats com el conservado­r britànic i el nou partit del president francès. I recorda de manera inevitable, malgrat que potser injusta, l’anomenada llei mordassa aprovada per la majoria absoluta del Partit Popular i rebutjada per tota l’oposició.

Si el Regne Unit i França opten per aquesta via de retallar drets, que no hi hagi cap dubte: seran seguits per altres països europeus. Es posaran en perill no només el dret a la presumpció d’innocència, sinó també la lliure circulació de persones, la llibertat de residència i, possibleme­nt, les llibertats d’expressió, d’associació, de religió i de manifestac­ió. Això sí que seria legislar per por. Això sí que seria una pèssima elecció en el binomi seguretat-llibertat. I això sí que seria atorgar un triomf als terroriste­s, que ens farien retrocedir segles en les conquestes socials.

Espanya en sap alguna cosa, de lluita contra terroriste­s: els ha patit tots i de tots els signes, i, si va poder derrotar els interiors, va ser perquè no va desmuntar gens ni mica l’Estat de dret, malgrat que ho reclamessi­n influents sectors de la societat. La subjecció al dret ha estat el que va donar legitimita­t a la persecució policial i judicial. Els errors són inevitable­s, però no hi ha ni un sol empresonat sense proves. I podria assegurar que ara mateix no es fica a la presó ni un sol combatent islamista sense acreditar la seva disposició a cometre un atemptat. El problema de seguretat no està en els drets, sinó en el que s’ha vist al Regne Unit: clamorosos errors de seguiment, investigac­ió i prevenció. Proposta: menys retrocesso­s polítics i més eficàcia policial. Si no volen tornar-nos a la caverna, repeteixo, que ni pensin a limitar drets humans. Aquesta sí que seria la victòria del terror.

La tendència a posar límit a les llibertats, com es defensa a París i Londres, seria la victòria del terror

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain