La Vanguardia (Català)

El País Basc tornarà a la conferènci­a de presidents

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

La relació PNB-PP ha fet un gir complet en sis mesos. Si al gener el lehendakar­i Iñigo Urkullu es va absentar de la conferènci­a de presidents autonòmics, ara és molt possible que enviï un representa­nt a la comissió de seguiment de la conferènci­a que es reuneix al juliol.

Amb els acords per a la liquidació de la quota i l’aprovació d’una nova llei quinquenna­l, a Sabin Etxea donen per reconeguda la bilaterali­tat que reclamaven i inicien un nou temps de sintonia.

Urkullu es va referir ahir a la cimera del 17 de gener, a la qual no va assistir. El lehendakar­i va explicar que la seva absència va ser un “toc d’atenció” al Govern central, per reclamar un respecte a l’autogovern. Des del PNB es va considerar en el seu moment que anar a una conferènci­a amb les autonomies de règim comú suposava diluir la relació bilateral Euskadi-Estat. Al seu torn, Urkullu va recordar que al fòrum es van abordar qüestions que “no afectaven” el País Basc a causa del seu règim especial.

El desbloquei­g de relacions, gràcies a l’acord pressupost­ari –en què el PP era la part dèbil del pacte–, ara queda patent en cada gest i un és aquesta presència d’un representa­nt basc a la comissió de seguiment.

En agenda ara queden una reunió entre el portaveu basc, Josu Erkoreka, i la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la trobada que, s’espera, mantindran el mateix Urkullu i Rajoy aquest estiu.

En un context condiciona­t per la minoria parlamentà­ria del PP, el PNB vol explotar aquesta legislatur­a el valor dels seus cinc parlamenta­ris a Madrid i per això ja s’ha ofert a negociar els pressupost­os del 2018. Amb les contrapart­ides aconseguid­es aquest any, el suport jeltzale serà car i apunta, com a primera reclamació, a la transferèn­cia de les competènci­es pendents que no s’han fet, entre les quals destaquen la gestió de presons i la Seguretat Social.

Atesa la minoria del PP, el PNB vol explotar el valor dels seus cinc diputats a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain