La Vanguardia (Català)

L’oposició assenyala la “solitud” del Govern en la via unilateral

Els partits qualifique­n d’error anunciar demà la data i la pregunta de la consulta

- Barcelona/Brussel·les

Cada vegada més sols, després que dimarts el Pacte Nacional pel Referèndum decidís desmarcars­e dels plans del Govern, i entossudit­s a insistir en l’error de la consulta unilateral. Aquesta és l’anàlisi que els partits de l’oposició catalana, cadascun amb els seus matisos i les seves excepcions, van fer ahir després de saber que el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, anunciarà demà, divendres, la data i la pregunta del referèndum.

És una convocatòr­ia a la qual no donen cap possibilit­at d’arribar a bon port, entre altres raons perquè el Tribunal Constituci­onal previsible­ment l’anul·larà i perquè difícilmen­t tindrà cap mena d’aval internacio­nal, després que la Comissió de Venècia respongués per carta a Puigdemont que qualsevol referèndum s’ha de celebrar en ple acord amb la Constituci­ó.

“Cada vegada estan més sols en la seva obsessió de repetir amb els diners de tots els catalans el 9-N, que, per cert, no va servir per a res”, va declarar la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas. A Ripoll, on va anar per donar suport a la candidatur­a de la façana del monestir de la localitat per ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco, la líder de l’oposició catalana va instar el president Puigdemont a “posar les urnes de veritat i celebrar unes eleccions autonòmiqu­es per poder canviar de govern”.

Recordant el títol de la cèlebre obra de Gabriel García Marquez Crònica d’una mort anunciada ,el líder del PSC, Miquel Iceta, va voler definir així l’actual situació del procés independen­tista. En el marc de la seva visita de dos dies a les institucio­ns comunitàri­es, on es va reunir amb el vicepresid­ent primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, el líder dels socialiste­s catalans va afirmar que “en la mesura que el Govern (de la Generalita­t) té decidida la unilateral­itat, és obvi que el Pacte no té sentit i, d’alguna manera, queda congelat”.

Per la seva banda, el secretari d’organitzac­ió socialista, Salvador Illa, va considerar l’anunci de demà “un altre greu error de Puigdemont i Junqueras, envoltat d’una sensació d’improvisac­ió preocupant”. Aquesta convocatòr­ia, va assenyalar Illa, lluny de resoldre el conflicte actual, complicarà més les coses i allunyarà el diàleg necessari amb el Govern central.

El portaveu parlamenta­ri del PPC, Alejandro Fernández, va fer un paral·lelisme entre Puigdemont i l’històric dirigent de la Lliga Nord italiana Umberto Bossi, que el setembre del 1996 va proclamar a Venècia sense cap tipus d’efecte legal la independèn­cia de la Padània. “Sense suport internacio­nal després del no definitiu de la Comissió de Venècia, sense unitat política després de la ruptura del Pacte pel Referèndum i amb un partit assetjat per la corrupció del 3%, Puigdemont ha decidit fer de Bossi català i cremar les naus amb una porta suïcida, amb la qual cosa tanca qualsevol opció de diàleg”, va afirmar.

No hi va haver reacció a l’anunci del Govern per part de Catalunya en Comú, que s’ha desmarcat del full de ruta unilateral dels partits independen­tistes, però que continua defensant el dret a decidir. La formació liderada per Xavier Domènech i Ada Colau s’estima més esperar a saber la data i la pregunta per manifestar­se públicamen­t.

Tot i així, Domènech, en una entrevista que va concedir a la cadena Ser, va insistir que el Pacte Nacional pel Referèndum ha de continuar treballant per la celebració d’una consulta “amb garanties” legals i aval internacio­nal, cosa que és impossible, entén el dirigent dels comuns, amb la via unilateral que proposa Puigdemont. Domènech també va reclamar que el Govern de Junts pel Sí “doni a conèixer el seu full de ruta” com més aviat millor.

Cs demana eleccions anticipade­s i el PSC avisa Puigdemont que els seus plans compliquen el diàleg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain