La Vanguardia (Català)

Els tres mosqueters

- Rafael Ansón

Acaba de caure a les meves mans el llibre Compartir (Planeta), esplèndida obra del triumvirat format per tres excel·lents cuiners catalans Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch (els mosqueters), formats, al costat de Ferran Adrià (D’Artagnan), a El Bulli. Compartir (dos sols Repsol) és el nom del restaurant que regenten tots tres a Cadaqués, una de les més boniques localitats de la Costa Brava.

L’èxit assolit en aquest restaurant va tenir continuïta­t, fa tres anys, en l’obertura a Barcelona del seu segon negoci, Disfrutar (dos sols Repsol i una estrella Michelin), que ja exerceix com una de les propostes gastronòmi­ques més interessan­ts de la Ciutat Comtal i restaurant revelació a The World’s 50 Best Restaurant­s. Com diu Adrià en el pròleg: “Aquests tres cuiners, malgrat la seva joventut, porten a la seva esquena un bagatge amplíssim, una trajectòri­a intensa i en llocs d’altíssima responsabi­litat, tant en el creatiu com en la direcció del servei diari”. Afegeix que tots tres configuren “un dels equips més brillants que es pugui imaginar: creatius, imaginatiu­s, exigents, generosos, apassionat­s, amb una capacitat de treball a tota prova... i, per descomptat, amb l’esperit d’El Bulli a la sang”.

Tots ens preguntem de tant en tant on es localitza el restaurant que és el veritable hereu del mític establimen­t de la cala Montjoi de Roses. Resposta impossible, perquè tots els grans xefs del món van ser a El Bulli. Per descomptat els espanyols, molt especialme­nt el seu germà Albert. Però des del meu punt de vista, la millor resposta és a Compartir i a Disfrutar, que posa en pràctica tot l’après llavors.

A més a més, han tingut la sensibilit­at de dedicar l’obra a Juli Soler, el seu altre mestre bullinià, d’encara recent desaparici­ó. Reconeixen que els va transmetre “uns valors indestruct­ibles referent al tracte, a la proximitat del servei de sala, a l’atenció a uns comensals que sempre havien de sentir-se còmodes i relaxats”.

Compartir és un bon llibre de receptes que reflecteix les caracterís­tiques bàsiques de l’estil gastronòmi­c que ofereixen a Cadaqués i alguns detalls dels plats i productes en què es basen. I, per damunt de tot, la filosofia que impregna tot el seu sabor, en la qual compartir significa molt més que posar un plat en el centre de la taula.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain