La Vanguardia (Català)

Imaginem

- Imma Monsó

Serà el primer estiu que la cova de Lascaux podrà rebre grans quantitats de turistes sense veure perillar les valuosíssi­mes pintures prehistòri­ques. Al llarg dels anys seixanta, els turistes es van carregar aquesta cova de la manera més poca-solta: respirant. L’excés de diòxid de carboni va provocar la corrosió de les parets i, més tard, una infecció de fongs i una d’algues van obligar a tancar la cova per preservar-la. Se’n va construir una rèplica que va obrir als turistes el 1983. Més tard, se’n va fer una altra. Però va ser el desembre passat quan es va inaugurar la Gran Rèplica Completa, Lascaux 4, que està tenint un èxit turístic sense precedents.

¿Oi que fa venir idees? Imaginem que l’Ajuntament de Barcelona s’adona que les mesures que està prenent per regular el turisme són insuficien­ts i pren nota dels francesos. Imaginem que en un terreny erm (preferentm­ent d’una zona desfavorid­a de la ciutat) fa construir una rèplica d’alguns punts de màxima atracció, com ara la Boqueria. D’una banda, la Boqueria original, que permet l’entrada a compradors, veïns, cuiners i també visitants amb la condició que no es quedin palplantat­s al mig del passadís amb el got de macedònia o amb la càmera fent-se la selfie. De l’altra, “La Boqueria 2”, paradís per al turista: bledes i llobarros d’attrezzo i moltes paradetes de sucs exòtics.

¿Objeccions? Si algú pensa que clonar alguns punts àlgids de la ciutat és massa car (per exemple la Sagrada Família), la tecnologia ens ofereix solucions virtuals més econòmique­s. ¿No va aconseguir Mélenchon, a les eleccions franceses, fer mítings simultanis a diverses ciutats per mitjà del seu holograma? Els hologrames agraden molt, i la “Sagrada Família 2” agradaria moltíssim. Potser més que l’original. Un amic meu va voler visitar la masmorra d’un famós castell europeu i, quan hi va arribar, no va poder fer-ho perquè actualment a la masmorra s’hi projecta un holograma sobre la masmorra. També li van dir que l’afluència ha augmentat d’ençà que no es pot veure la masmorra original. Perquè aquesta és l’altra: no perdríem afluència turística!

Aquest estiu s’espera a Lascaux 4 més visitants que mai. Ahir, en una emissora francesa, un turista sortia de la cova clonada exclamant: “¡M’ha semblat que estava a la cova autèntica!” (que no ha vist mai...). Se’l veia tan entusiasma­t que segur que no hauria sortit més content de l’autèntica que de la falsa. De fet, no en diguem falsa: és una còpia, que no és el mateix. Així és que ja ho tenim. Deixem de repetir que Barcelona s’assembla cada vegada més a un parc temàtic i construïm el parc d’una vegada. Els veïns, alliberats. La turismofòb­ia, abolida. I els empresaris, que sabran perfectame­nt com canalitzar el turisme cap a les còpies, encantats de no veure perillar les xifres de visitants.

Els veins, alliberats; la turismofòb­ia, abolida; i els empresaris, encantats de salvar les xifres

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain