La Vanguardia (Català)

Condemnada a tornar la grossa que va cobrar amb un bitllet trobat

-

Una dona de Lugo que va cobrar la grossa de Nadal del 2014 amb un bitllet de loteria que havia trobat ha estat condemnada a tornar el premi i a pagar una multa. El jutjat penal número 2 de Lugo considera que hi ha un delicte d’apropiació indeguda perquè el bitllet afavorit no era seu.

En la sentència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de Galícia, es considera provat que l’acusada, R.R.F., va trobar el dècim de loteria i, quan va comprovar que havia estat premiat amb la grossa, va esborrar una inscripció que la “propietàri­a legítima” havia fet a la part posterior del bitllet i el va presentar en una oficina bancària per cobrar-lo.

El jutjat condemna l’acusada al pagament d’una multa de 1.080 euros i a indemnitza­r la denunciant, “legítima propietàri­a” del bitllet premiat, amb els 320.580 euros que van quedar del premi després de pagar Hisenda. La sentència, en tot cas, no és ferma, i es pot presentar recurs davant l’Audiència Provincial de Lugo. El judici es va fer el 29 de maig, i l’acusada va mantenir en tot moment que havia estat ella qui havia comprat el dècim premiat.

Tot i això, la propietàri­a del bitllet va declarar que havia adquirit set dècims de la loteria de Nadal del número 13.467 a l’administra­ció de loteries de la plaça de Santa Domingo, en ple centre de la ciutat de Lugo, per repartir entre familiars i amics. Però entre els dies 18 i 21 de desembre va perdre un delsdècims, en què havia escrit al darrere, amb llapis, el nom “Inés”, perquè era la persona a qui anava destinat. I va aquest número va resultar premiat: 400.100 euros abans d’impostos. Segons el Codi Penal (articles 253 i 254) i el Codi Civil (article 615), quan un troba un bé moble perdut amb un valor superior a 400 euros cal intentar tornar-lo, cosa que no va fer aquesta dona. “Però el que realment es va quedar era un objecte de 20 euros, perquè quan el va trobar no estava premiat”, diu l’advocat Daniel Vosseler.

El que és correcte legalment és lliurar-lo a l’autoritat i quedar-se un rebut. Si no apareix el propietari al cap de dos anys, qui el va trobar el podria recuperar. La normativa distingeix entre el bé perdut, com un mòbil en un bar o un bitllet en un caixer, i el que s’ha abandonat, per exemple, en un contenidor. En aquest cas, és lícit quedar-se’l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain