La Vanguardia (Català)

El RACC demana ajuts per renovar els cotxes contaminan­ts

L’entitat automobilí­stica proposa que les restriccio­ns permanents s’ajornin fins al 2020

- DAVID GUERRERO

Les administra­cions continuen fent petits passos en la concreció de les restriccio­ns de circulació per als vehicles més contaminan­ts a l’entorn de Barcelona. Els anuncis fins ara s’han centrat sobretot en el tipus de vehicles afectats, la delimitaci­ó de les zones de baixes emissions... però han deixat de banda la renovació del parc automobilí­stic vetat.

El Reial Autòmobil Club de Catalunya (RACC) va entrar ahir en el debat públic i va demanar a la Generalita­t que la recaptació del nou impost sobre les emissions de CO2 que pagaran l’any que ve tots els propietari­s de vehicles, es dediqui a ajudar econòmicam­ent els conductors amb un cotxe antic sense etiqueta ambiental afectat per les restriccio­ns. El RACC ho qualifica com una “compensaci­ó indispensa­ble”.

La proposta ja quedava recollida en el pla acordat entre la Generalita­t, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) en la cimera celebrada el març passat al palau de Pedralbes. “El pla de qualitat de l’aire i l’acord de la cimera són instrument­s vius, i les propostes del RACC van en la línia del que tenim previst”, defensa la secretària de Medi Ambient de la Generalita­t, Marta Subirà. El Govern català té previst recaptar 75 milions d’euros; la meitat anirà destinat a la lluita contra el canvi climàtic, i el compromís del conseller Josep Rull és que una part important d’aquesta partida es destini a la renovació de la flota.

A més de la petició de subvencion­s, el RACC ha presentat a les administra­cions durant les últimes setmanes una llista de 14 propostes a millorar sobre les restriccio­ns de trànsit. L’entitat veu amb bons ulls les mesures previstes per millorar la qualitat de l’aire, encara que demana una aplicació “progressiv­a i coordinada”. El director tècnic de la fundació RACC, Lluís Puerto, considera que “hi ha d’haver una única normativa per a tots els usuaris”, que sigui comuna a Barcelona i a la regió metropolit­ana. Els vehicles de més de 20 anys veuran restringid­a la circulació en un àmbit de 40 municipis a partir del 2019. A la capital catalana, un any després, la limitació afectarà tots els cotxes que no tinguin etiqueta ambiental, cosa que suposa al voltant del 50% del parc automobilí­stic metropolit­à. “Seria preferible aplicar també a Barcelona els criteris de restricció a vehicles anteriors al 1997 i anar ampliant el veto progressiv­ament perquè no afecti més usuaris dels estrictame­nt necessaris”, afirma Puerto. De fet, el RACC es mostra partidari de retardar un any l’entrada en vigor del conjunt de mesures estructura­ls, fins al 2020, “per implementa­r les mesures amb prou anticipaci­ó per als usuaris”.

Les primeres restriccio­ns, en cas d’episodi de contaminac­ió atmosfèric­a, s’aplicaran a partir de l’1 de desembre d’aquest mateix any en el perímetre entre les rondes de Barcelona, deixant fora l’entorn industrial de la Zona Franca i els barris de Vallvidrer­a, el Tibidabo i Les Planes. Entre les set del matí i les vuit del vespre, tots els vehicles sense etiqueta ambiental tindran prohibida la circulació, segons va confirmar ahir l’Ajuntament a la taula contra la contaminac­ió de l’aire convocada pel Consistori.

Les motos quedaran excloses de les primeres prohibicio­ns, ja que la DGT encara no ha repartit les etiquetes als vehicles de dues rodes. “Els camions, autobusos i furgonetes també en quedaran exemptes per no perjudicar als treballado­rs”, va explicar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Ecologia, Janet Sanz. Els càlculs del govern municipal apunten que es reduirà un 17% el trànsit a la ciutat i això suposarà una rebaixa del 10% dels nivells de NOx i un 15% de les partícules en suspensió.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? La importànci­a de l’etiqueta ambiental. El distintiu que porta el cotxe en primer pla serà fonamental per circular per Barcelona
ROSER VILALLONGA La importànci­a de l’etiqueta ambiental. El distintiu que porta el cotxe en primer pla serà fonamental per circular per Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain