La Vanguardia (Català)

Manifest per millorar el transport ferroviari

Barcelona-Catalunya Centre Logístic presenta sis propostes concretes que no arriben als 100 milions d’inversió

- JOSE POLO ÓSCAR MUÑOZ

Més enllà de l’aclamat corredor mediterran­i, els profession­als de la logística tenen detectats altres reptes per millorar l’eficiència del transport ferroviari de mercaderie­s a Catalunya. Ahir, al Saló Internacio­nal de la Logística i de la Manutenció (SIL), es va presentar un manifest per solucionar diversos problemes del sector. El document, elaborat des d’una visió tècnica i pràctica, defineix sis propostes concretes. L’ha redactat Barcelona-Catalunya Centre Logístic (BCL), l’associació impulsada per la Generalita­t de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el port de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca que reuneix empreses de transport i serveis, associacio­ns de profession­als i usuaris finals i que actualment té a prop d’un centenar d’associats.

“Es tracta de mesures, a curt i a mitjà termini que, sense una gran inversió, poden aconseguir un alt nivell d’eficiència”, va dir el president del port de Barcelona i de BCL, Sixte Cambra. Entre les sis mesures no se superen els 100 milions d’inversió, segons fonts de BCL. De fet, algunes són canvis en models de gestió. “En cap cas no entren en contradicc­ió amb la inversió en el corredor del mediterran­i”, va subratllar Cambra. “El ferrocarri­l és un dels grans reptes del sistema logístic”, va afegir el director general de BCL, Santiago Bassols.

En primer lloc, es proposa poder operar amb trens de 750 metres als eixos prioritari­s per als ports de Barcelona i Tarragona i per als sectors industrial­s i comercials de Catalunya. Així s’armarxa ribaria als “estàndards europeus” i es guanyaria “competitiv­itat oferint millors preus”.

La segona proposta va ser anunciada per Foment l’any 2013 però no s’ha dut a terme: disposar d’ample de via internacio­nal fins a Tarragona i millorar aquest tipus de connexió al port de Barcelona. En tercer lloc, es reclama disposar de locomotore­s d’ample de via internacio­nal homologade­s. La quarta proposta és el traspàs del material mòbil de Renfe Mercaderie­s a Rosco perquè així “es pugui llogar”. A més a més, BCL reclama una “interlocuc­ió més àmplia i efectiva” amb Adif. Finalment, volen disposar de terminals intermodal­s. Les propostes es fan després de mesos debat en què BCL s’ha reunit amb administra­cions, empreses i organitzac­ions empresaria­ls.

Per la seva part, aquesta tardor Renfe Mercaderie­s posarà en un servei regular que connectarà Barcelona amb Lió. Els trens circularan per via d’ample internacio­nal a través del túnel del Pertús. La companyia pública ja va operar aquesta ruta entre el 2009 i el 2013. Va ser la primera que va utilitzar aquest pas transfront­erer des de la capital catalana, el desembre del 2010. Ahir el seu director general, Abelardo Carrillo, va explicar que amb aquesta iniciativa es pretén “arribar a un mercat nou que ens obri possibilit­ats de negoci”.

La nova connexió està en línia amb el pla de sanejament que s’aplica des d’aquest any i fins al 2019 amb què l’operadora pretén assolir la rendibilit­at i en què els nous serveis internacio­nals seran una de les prioritats. Aquest programa inclou una reducció de la plantilla (320 persones sobre un total de 1.300) i la venda d’actius (locomotore­s i vagons), així com participac­ions en altres empreses (Transfesa i Semat). “El nostre objectiu és dotar el país d’un operador de trànsit de mercaderie­s viable, potent i eficaç, que no perdi diners i que es vagi recapitali­tzant”, va afegir Carrillo.

La línia de Lió iniciarà el seu recorregut a la terminal intermodal de Montsó (Osca), d’on els combois sortiran amb contenidor­s fins al port de Barcelona, on s’afegiran noves càrregues. Carrillo va explicar que, a més d’aquest servei, la companyia en busca altres, tant dins Espanya com fora, amb una nova estratègia comercial. “Volem transporta­r mercaderie­s que ara es mouen per carretera, i fins i tot d’altres que no s’estan portant”, va dir el directiu.

Renfe Mercaderie­s connectarà regularmen­t Barcelona amb Lió a partir de la tardor

 ?? XAVIER GÓMEZ ??
XAVIER GÓMEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain