La Vanguardia (Català)

Peces de vestir amb nom propi

La duquessa Caterina esdevé icona de moda després que Dolce & Gabbana doni el seu cognom a un vestit

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

La duquessa Caterina de Cambridge ja ha entrat oficialmen­t ala llista d’icones de moda de la història, aquest selecte grup de celebritat­s –actrius, aristòcrat­es, primeres dames...– que han demostrat que els seus looks han influït la societat. Així es pot entendre el fet que una de les grans marques del sector dels últims temps, Dolce & Gabbana, hagi decidit rebatejar amb el seu cognom un dels seus vestits.

El Middleton és concretame­nt el model de color verd botella, d’inspiració anys quaranta, de màniga curta, cordat a la zona del pit, llaçada al centre del coll i vol a la faldilla que l’esposa del príncep Guillem va lluir en el viatge que tots dos van fer amb els seus fills al Canadà el setembre passat.

El vestit, pertanyent a la col·lecció tardoral 2016/2017 dels dissenyado­rs italians, es presenta ara en la versió customitza­da que va sol·licitar la princesa, o sigui, sense el rellotge daurat serigrafia­t en un dels laterals del frontal amb què la firma el va presentar inicialmen­t. El model en qüestió, que promet ser tot un hit de vendes, ja està a la venda al web Net-a-porter.com, al preu de 1.950 euros.

Històricam­ent, potser la celebritat que més va aconseguir que alguns dels models d’alta costura que lluïa s’associessi­n indissolu- blement amb el seu nom va ser Audrey Hepburn, en especial el cèlebre disseny negre de Givenchy –la seva firma habitual en el cinema i la vida real–, sense mànigues, amb coll rodó i llarg fins als genolls, que va lluir per primera vegada durant la seva mítica escena al costat de la joieria Tiffany a la pel·lícula Esmorzar amb diamants.

Potser la gran competidor­a de l’actriu pel títol de màxima icona de moda o estil del segle XX va ser Jacqueline Kennedy. Ella va aconseguir també que els barrets rodons tipus pill-box o casquet que va lluir durant els seus anys com a primera dama s’associessi­n amb el seu nom, i el mateix va passar amb les grans ulleres de sol de pasta negra que la van acompanyar durant la seva època amb Onassis, batejades popularmen­t com a model Jackie O. També va aconseguir que la seva bossa de mà preferida de Gucci fos reanomenad­a Jackie en honor seu per la firma italiana, anys després que la llancessin el 1947.

Però pel que fa a bosses de mà, són encara més famosos dos models d’Hermès amb nom propi: el Kelly, rebatejat així a finals dels anys cinquanta en honor a una de les seves més cèlebres usuàries, la princesa Grace de Mònaco, i el Birkin, una versió de l’anterior creada ja amb aquest nom el 1984, després que Jean Louis Dumas –llavors president de la firma– coincidís en un vol amb l’actriu i cantant Jane Birkin i ella es queixés que no trobava una bossa de mà de qualitat amb prou espai per a totes les seves coses.

Quant a icones de moda masculines destaca el cas de l’actor Steve McQueen, que va convertir en supervende­s el model d’ulleres de sol de la firma Persol que va lluir habitualme­nt en la seva vida diària i a diversos films i que va ser rellançat amb el seu nom el 2010, trenta anys després de la seva mort.

 ??  ??
 ??  ?? Hermès; Jane Birkin amb la Birkin d’Hermès, i Caterina Middleton amb el vestit batejat amb el seu cognom
Hermès; Jane Birkin amb la Birkin d’Hermès, i Caterina Middleton amb el vestit batejat amb el seu cognom
 ??  ??
 ??  ?? Referents. Audrey Hepburn amb el Givenchy que va immortalit­zar; Grace Kelly amb la bossa de mà Kelly de
Referents. Audrey Hepburn amb el Givenchy que va immortalit­zar; Grace Kelly amb la bossa de mà Kelly de
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain