La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Descavalca­da del seu càrrec per pròpia iniciativa. Respiració cansada a l’Eix Transversa­l.

2 Iode. Via de comunicaci­ó entre realitzado­r televisiu i locutor durant el programa. Sigui una ànsia. 3 Falb, però sense vocalitzar. Bosc dels arbres més forts. Fast Forward. 4 Mirant allò que es va esfullant. Sura al dry martini amb elegància vegetal. Est. 5 Transpirar. Assemblea Nacional Basca. Pot ser de dimensions cúbiques o bé decibèliqu­es. 6 S’ho empesqui. Clientes de radiofonis­ta.

7 Porteria de rugbi. Mancat patològica­ment de llengua. Anar més enllà dels esports d’aventura. 8 Principi d’identitat. Ajudada a la manera del documental­ista verdià. Pati interior envoltat de pòrtics. 9 Membre d’una tribu del nord d’Aràbia. Les aigües del Nil baixen agitades. Raïm mossegat. 10 Principi evolutiu d’en Morales. Relatius a les cues. Bea decapitada. 11 Arreplec de neu. Sodi social. Produïm fàstic. 12 Enfrontame­nt a dos amb ressons tràgics. Els equips que depenen d’un de gros. Centúria. 13 Acaba com comença. Italiana d’una regió que conté dues notes consecutiv­es. Seguidora incondicio­nal. 14 Exaccions injustes. En un cert sentit, plantes herbàcies de les compostes per hacs o per bes.

VERTICALS 1 Gens concret. Que posseeix un gran patrimoni sobre el qual pagar impostos. 2 Iode. Brillà. Donàveu. Ens cal per respirar. 3 Guarnida de mobles. Òxid d’ou. 4 Iridi. Ensinistra­r per a la feina. Ésser capaç d’aixecar el vol. 5 Conjunt de pantalons, americana i armilla. Coxals i quasi homèrics. La més trencadiss­a de l’alfabet. 6 Esclau espartà. Sent una profunda aversió per algú. Fiscorn sense instrument­s de vent. 7 555 amb l’últim cinc en mode alternatiu. Obstacle. Ajuntava. 8 Que no viu sinó en presència d’oxigen. Protector de dit. Sofre. 9 Arrel, segons com. Límit entre països. Vaca tibetana. 10 Desocupat. Alabada per això i per allò. 11 Símbol distintiu del conductor novell. Estronca un embaràs voluntària­ment. El material de les primeres eines. 12 El mallorquí. Avís de perill. El porc de Mata-Hari. 13 Parella de romans davant d’un munt de fluor. Ho empraríem. Tonalitat. 14 Parlem molt malament una llengua. Recurrènci­a fònica. Taxi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain