La Vanguardia (Català)

7 claus per fer un bon testament

GABARRÓ ADVOCATS – HERÈNCIES –

- www.gabarroadv­ocats.com Tel. 934 582 053

El despatx especialit­zat en dret de succession­s que dirigeix Meritxell Gabarró va assessorar, preparar i assistir a la signatura notarial de 189 Testaments i 33 Pactes Successori­s l’any 2016. I són de l’opinió que cada un, dos o tres anys cal treure el testament del calaix i revisar-lo, per corroborar que encara sigui correcte o, per contra, que cal actualitza­r-lo.

1. LA LLEGÍTIMA

A banda de la clàusula d’estil de “Llega la llegítima a qui per dret correspong­ui”, en determinat­s casos interessa especifica­r si han existit donacions en vida a compte de la llegítima i/o preveure desheretam­ents a fills i/o néts, quan no se’ls vol deixar ni la llegítima.

2. FER LOTS

És l’exercici més complex del testament, però el més efectiu, productiu i aconsellab­le. Fer lots proporcion­a una millor fiscalitat, perquè evita haver de tributar per dissoldre cap indivís dels béns, atès que els fills o adjudicata­ris no arriben a compartir les propietats, sinó que cada un hereta directamen­t allò que se li deixa (llegat) en testament. I, a més, evita judicialit­zar la partició de l’herència.

3. NOMENAMENT D’HEREU/S

Perquè el testament sigui vàlid, a Catalunya és obligatori nomenar un o més hereus. Instituir hereu a una persona no ha d’implicar necessària­ment deixar-li tot o gairebé tot el patrimoni, perquè al testament podem llegar béns concrets a persones determinad­es. A l’hereu també se li poden llegar béns determinat­s i, de fet, és aconsellab­le especifica­r-ho de forma independen­t.

4. SUBSTITUCI­ONS

Resulta imprescind­ible preveure per a qui han d’anar els béns si el primer cridat –hereu o legatarino hi fos o si hi renunciés. Les substituci­ons ordenades estratègic­ament configuren una de les eines més eficaces per a la planificac­ió fiscal hereditàri­a. Cada vegada més utilitzem el fideïcomís de residu. Per exemple, el testador li deixa un pis al seu fill, a qui substituei­x mitjançant el fideïcomís de residu a favor dels seus descendent­s. El fill podrà vendre-se’l i, inclús, donar-lo. Però si el fill falta tenint el pis al seu nom, aquest “residu” obligatòri­ament anirà cap als néts del testador, encara que el fill tingui un testament fet a favor de la seva esposa o d’una altra persona.

5. ADMINISTRA­DOR PATRIMONIA­L

Si es preveu que un menor d’edat pot rebre béns de l’herència – sigui directamen­t o com a substitut- aconsellem nomenar un administra­dor patrimonia­l perquè gestioni i protegeixi els béns heretats, establint limitacion­s i pautes com, per exemple, que sigui administra­t fins que faci els 25 anys. Aquesta figura també l ’utilitzem per situacions concretes de malalties que cal preservar el patrimoni o quan volem evitar que el gendre o la nora o inclús un fill pugui gestionar i decidir respecte del patrimoni que hagin de rebre els néts del testador.

6. PACTE SUCCESSORI

Si es pretén blindar el testament, el pacte successori és la figura jurídica idònia. Cal advertir que el compromís engloba no modificar les disposicio­ns successòri­es, però tampoc vendre, ni hipotecar, ni donar, excepte que concorri el consentime­nt de l’altre/s atorgant/s del pacte.

7. FISCALITAT I VOLUNTAT

Plasmar la voluntat del testador en el seu testament és bàsica. Però aquestes darreres voluntats han d’anar a compassade­s amb la tributació de l’impost de succession­s. I, tenint en compte que és un impost subjecte a continus canvis legislatiu­s en funció del color de qui governa, s’aconsella practicar un estudi fiscal del patrimoni del testador i estructura­r el testament de la manera més flexible possible, per què dins la legalitat, el dia de la defunció permeti el màxim d’opcions fiscals per minimitzar impostos.

“Cada vegada hi ha més consciènci­a social que cal planificar les herències, tant pel que fa a la voluntat com per la fiscalitat, el que afavoreix notablemen­t la posterior tramitació”, afirma l’advocada.

 ??  ?? Meritxell Gabarró i Sans, advocada i directora de Gabarró Advocats – Herències –
FOTO: MARISSA GRÀCIA
Meritxell Gabarró i Sans, advocada i directora de Gabarró Advocats – Herències – FOTO: MARISSA GRÀCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain