La Vanguardia (Català)

Morata salva un empat

Els de Lopetegui van estar malament en defensa, però eviten la primera derrota

- CARLOS NOVO Madrid

L’amistós de Múrcia va ser un fiasco per a Espanya salvat a mitges a l’últim moment amb un gol de Morata que va permetre evitar la primera derrota del grup de Julen Lopetegui i treure un empat. Espanya va anar de més a menys i li va pesar una mica tot: la calor de Múrcia, les dates en què som amb la temporada liquidada i tot el món desitjant anar-se’n de vacances, i la rotació massiva dels amistosos, que sempre trenca el ritme del partit. Per joc, Espanya no va merèixer perdre contra una Colòmbia que va confirmar que és una selecció més rocosa que brillant, que gairebé s’emporta el partit explotant dos greus errors defensius del rival. Amb De Gea a l’hotel per una gastroente­ritis, Pepe Reina va tenir una actuació molt dissortada.

Més enllà de no perdre a domicili davant un equip tan exigent com la roja, Colòmbia tampoc no va poder reivindica­r-se gaire. James venia amb moltes ganes d’exhibir-se i el seu partit no va ser res de l’altre dijous, a part d’un parell de tocs de la qualitat que sempre té. El partit va deixar també el mal record dels xiulets a Piqué cada vegada que tocava la pilota, cosa que ja s’anunciava després de l’entrenamen­t de dimarts, una moda desagradab­le que semblava superada des de feia un parell d’anys.

A la part positiva de l’equip de Lopetegui, la constància de tenir diversos registres. Sense assolir la finor de l’equip que va guanyar el Mundial i les dues Eurocopes, l’Espanya actual és una barreja de jugadors que prometen molt (cas d’Asensio, Saúl o Deulofeu) amb gent molt consagrada encara que comencen a pesar els anys, casos d’Iniesta, Silva o Pedro. Amb un onze sense els tres titulars del Madrid a la final de Cardiff (Carvajal, Isco i Ramos), Espanya va començar bastant bé i aviat es va avançar al marcador amb una centrada de Pedro i una rematada creuada de Silva, que ja suma set gols en l’etapa de Lopetegui, que es va empassar Ospina, el cunyat de James Rodríguez.

Colòmbia no va reaccionar gaire bé al gol en contra, però a Espanya li va faltar més esperit ofensiu per matar el partit. De la manera més ximple, Colòmbia va empatar al caire del descans. Azpilicuet­a i Piqué, l’un per l’altre, no van actuar bé i no van atendre una centrada a l’àrea. Tampoc no va estar gens llest Pepe Reina i per allà va aparèixer Cardona per marcar per l’escaire.

Tot va empitjorar una mica més a la segona part ja sense Iniesta ni Silva al camp. Colòmbia va aconseguir l’1-2 en un altre error defensiu. Ni Azpilicuet­a ni Reina no van defensar bé un córner i Radamel Falcao va entrar fet un colós i va rematar a la xarxa.

Amb l’1-2, Lopetegui se la va jugar. Va deixar una defensa de tres i se’n va anar a buscar l’empat. El problema és que Espanya ja ni amb els canvis no tenia frescor. Colòmbia es replegava enrere, deixava Cuadrado per a aventures en solitari i buscava veure passar els minuts. Quan ja s’anunciava la primera derrota de l’era Lopetegui, va arribar l’empat a tres minuts de final en una centrada de Vitolo i un cop de cap de Morata, un altre amb ganes de reivindica­r-se. A la roja ja només li queda acabar la temporada diumenge a Skopje, contra Macedònia, en partit oficial.

EL GOLEJADOR

David Silva va marcar el primer gol i ja és el màxim golejador amb Lopetegui, amb set gols