La Vanguardia (Català)

Els EUA apunten a Qatar 2022

- Joaquín Luna

Totes les desgràcies de Qatar condueixen al mateix lloc: 1600 avinguda Pennsilvàn­ia, Washington DC. El futur de l’emirat està en mans de Donald Trump, l’inquilí, i hi ha molts fets i indicis que fan pensar que Qatar no acollirà el Mundial de futbol el 2022, per la qual cosa els seus estadis, cridats a enlluernar el món, es convertira­n en els testimonis fantasmagò­riques d’un deliri.

Els Estats Units van desarticul­ar el règim de Joseph Blatter i la seva galeria de senyors feudals a la FIFA –tan pròdiga en cabdills llatinoame­ricans– i els Estats Units es disposen a aturar la puixança de Qatar amb un pretext que recorda el “en aquest local es juga!” del capità Renault a Casablanca. Qatar patrocina el terrorisme? No més que l’Aràbia Saudita. L’Orient Mitjà no serà mai la Confederac­ió Helvètica...

El pecat de Qatar és que ha volgut convertir-se en el gall del golf Pèrsic, paper reservat a l’Aràbia Saudita. Mentre que la casa dels Saud no necessita màrqueting ni mira de presentar una imatge de modernitat –ni vol ni li interessa: n’hi ha prou amb la pasta–, el clan dels Al-Thani “va internacio­nalitzar” Qatar amb tres fronts moderns i exportable­s: la informació (la influent Al-Jazira), la cultura (mecenatge i grans museus) i l’esport (contractac­ió de figures occidental­s i l’organitzac­ió del Mundial d’atletisme 2019 i el de futbol del 2022).

No siguem hipòcrites: només els diners –moguts amb la generosita­t pròpia dels habitants d’Aràbia i el Golf– podien aconseguir una cosa tan antinatura­l com un Mundial de futbol al diminut Qatar, a disputar en unes dates –del 21 de novembre al 18 de desembre– que van contra el sentit comú i els calendaris de totes les lligues europees.

Algú creu que Qatar podia guanyar l’adjudicaci­ó a força de somriures i hospitalit­at? N’hi ha prou que la justícia dels EUA investigui el negoci del Mundial perquè surtin proves i proves tan devastador­es com les que van obligar Joseph Blatter a presentar la dimissió. I sempre és millor dimitir o col·laborar que acabar en un presidi de Florida...

La sort del Mundial de Qatar 2022 està en mans de Donald Trump, el president que va segellar fa dues setmanes a Riad l’“aïllament” de Qatar com a càstig a la seva autonomia –que tant irritava els saudites– i acostament pel seu compte a l’Iran. Amb el president Obama, això era exemplar. Amb Donald Trump i el retorn a l’aliança estratègic­a de tota la vida –Israel, Egipte i Aràbia Saudita–, l’abast del càstig dependrà del grau de submissió que ofereixi Qatar els propers mesos.

El Barça? Va fer com tothom.

Els EUA tenen al punt de mira els negocis bruts del futbol i Qatar: no pinta bé que acullin el Mundial

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain