La Vanguardia (Català)

El revolt de la discòrdia

La reformulad­a corba 12 que estrena demà el Circuit crea divisió

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

En el seu 27è GP de MotoGP, aquest cap de setmana, el Circuit de Barcelona-Catalunya estrena traçat; dues modificaci­ons puntuals en dos revolts, l’antic 10 de La Caixa i l’extint revolt 12, on va morir l’any passat Luis Salom. Dos canvis que ja abans d’estrenar-se demà en els primers assajos estan creant controvèrs­ia entre els pilots: n’hi ha que aplaudeixe­n la modificaci­ó i n’hi ha que la qualifique­n de “merda”. Més enllà del gust estètic, hi ha dos arguments subjacents: la seguretat i a qui beneficia el nou traçat.

El canvi més substancia­l, a requerimen­t de la Federació Internacio­nal (FIM), seguint instruccio­ns de la comissió de seguretat de MotoGP –pilots, equips, Dorna i la FIM–, és el de l’antic revolt 12: ha passat de ser una corba desafiador­a a la dreta, llarga i ràpida (a uns 160 km/h) i enllaçada amb la vertiginos­a miniparabò­lica d’entrada a meta, a convertir-se en una xicana lentíssima dretaesque­rra-dreta, paral·lela a la de l’F-1. Un canvi que, evidentmen­t, comporta modificar l’estil de pilotatge: ara premia els canvis de direcció ràpids, i perjudica el pas pel revolt ràpid.

En conseqüènc­ia, no costa gaire deduir que el més partidari sigui Marc Márquez i el principal detractor Jorge Lorenzo, com també ho va ser Valentino Rossi.

El de Cervera, que va provar el nou traçat en uns tests privats a finals de maig, considera que la modificaci­ó s’ha fet “per seguretat; deixem estar si beneficia els uns o els altres”. Tot i que admetia que “l’anterior traçat m’agradava més, el Circuit tenia un ritme. Ara és com fer dos circuits diferents amb una part ràpida de més pas per revolt, i una altra de superlenta que requereix una altra manera de pilotar”. Encara que el 93 en minimitza els efectes: “No es canvia tot el traçat, només un revolt”.

Pensen radicalmen­t el contrari Jorge Lorenzo, Aleix Espargaró o Loris Baz. “Montmeló perd molt l’encant que tenia; ara és una pista gairebé de kàrting, molt lenta per a MotoGP; a més, afavoreix molt les motos curtes com l’Honda”, es queixava el balear després de provar-ho. “No és divertit, tot i que això no és el més important perquè la seguretat és prioritàri­a. D’acord, és més segur, però un dels millors circuits del món s’ha convertit en una pista normal, de merda; ara fem revolts estúpids amb angles estúpids”, expressava el de Granollers segons recollia el portal Crash.net. I Loris Baz afegia: “El traçat és una bona merda, ara l’última part és una de les més lentes del Mundial”.

En el nou traçat la volta és uns 3 segons més lenta. Segons el director del Circuit, Joan Fontserè, “s’ha fet el que va demanar Franco Uncini (FIM i comissió de seguretat), pensant en la seguretat”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Marc Márquez amb els Espargaró
ÀLEX GARCIA Marc Márquez amb els Espargaró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain