La Vanguardia (Català)

Així es vigila i tanca un banc

-

Errors passats. La proximitat entre els supervisor­s bancaris i les entitats financeres es considera una de les raons per les quals no es van detectar a temps els problemes d’entitats en països com Espanya o Irlanda en l’última crisi.

Europa al comandamen­t.

A contracor, els països de la zona euro van acceptar cedir a Europa aquestes competènci­es. Des del 2016, la vigilància de les entitats està centralitz­ada al Mecanisme Europeu de Supervisió, un organisme lligat al Banc Central Europeu amb seu a Frankfurt que s’encarrega de determinar el grau de solvència de les entitats financeres més grans de l’eurozona. El Banc d’Espanya, com els seus homòlegs, ha passat a estar subordinat a Frankfurt en les tasques de supervisió bancària.

Qui busca solucions?

En cas de problemes, la Junta Única de Resolució (organisme també conegut com a Mecanisme Únic de Supervisió, MUR) es fa càrrec des de Brussel·les de la reestructu­ració o liquidació (tancament) de les entitats en conflictes. A Espanya, l’antic FROB (Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària, creat durant la crisi del 2012) executa les seves decisions a nivell nacional.

Càstig als accioniste­s.

La JUR va entrar en funcioname­nt el 2016 amb la vocació de posar fi als rescats bancaris amb diners públics. Per això, la Unió Europea s’ha dotat d’una nova directiva de liquidació bancària que obliga els accioniste­s del banc i els bonistes júnior a assumir pèrdues per reduir al màxim qualsevol hipotètica injecció de capital públic.

Protecció als petits

estalviado­rs. Els dipòsits estan assegurats fins a un màxim de 100.000 euros. Més enllà d’aquesta quantitat, teòricamen­t i en funció de la situació de cada banc, també se’ls apliquen quitaments.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain