La Vanguardia (Català)

La reordenaci­ó financera entra en una nova etapa

El sector bancari avança cap a una concentrac­ió més alta

- EDUARDO MAGALLÓN

Deu anys després que comencés la reordenaci­ó del sistema financer a Espanya que va implicar la desaparici­ó de les caixes d’estalvis, l’ajust va arribar ahir a un dels grans bancs, el Popular. “És el principi del final de la reordenaci­ó financera”, va dir ahir Jaume Puig, director de GVC Gaesco Gestión. “És així com acabarà el procés d’ajust al sector financer”, afegeix.

Com es percep al gràfic adjunt, el sector es pot dividir en dos grans grups: el dels grans bancs (Santander, BBVA i CaixaBank) i el de les entitats més petites, essencialm­ent Bankinter i les antigues caixes com Unicaja o Ibercaja. En un lloc intermedi es troben la nacionalit­zada Bankia i el Banc Sabadell que –segons Puig– és l’entitat que actua com a frontera entre el grup dels grans i el dels petits. Per això, els analistes no descarten que el Sabadell continuï intentant guanyar dimensió.

Com explica Fancesc Gibert, soci responsabl­e del sector financer de KPMG a Catalunya, “hi ha un nucli d’entitats mitjanes que té l’objectiu de sortir a borsa, disminuir el pes de les seves fundacions, tornar els ajuts públics o simplement buscar guanyar mida i una concentrac­ió més alta”. Altres analistes com el vicepresid­ent d’Afi, Ángel Berges, creuen que “ara ningú no es mou per aquella ximpleria de voler ser el més gran”.

En el que tots els analistes coincideix­en és en què la crisi i posterior rescat del Popular demostren que era fals el discurs vigent durant anys pel qual els problemes financers eren exclusius de les caixes i no dels bancs. “La gran fal·làcia va ser dir que les caixes eren dolentes i els bancs bons”, reflexiona Berges.

Fonts bancàries van indicar que la comunicaci­ó d’ahir del FROB assegurant que el Banc Popular tenia abans de ser intervingu­t un valor negatiu pot generar dubtes en els inversors sobre la situació real de les entitats financeres. Sigui com sigui, la crisi del Popular ha demostrat que un banc cotitzat pot patir un

Guindos destaca que els clients i dipositant­s “han d’estar molt més tranquils que fa unes setmanes”

deterioram­ent molt ràpid que el faci insostenib­le. Per això el sector estarà molt pendent de l’evolució en borsa dels bancs espanyols en els propers mesos. Ahir el banc que més va patir va ser Liberbank, que es va deixar un 7,68% en la sessió. El Sabadell va perdre un 2,2% i Santander un 0,9%. En canvi, Bankia es va anotar una pujada d’un 4,9%, el BBVA d’un 2% i CaixaBank d’un 1,5%.

Per als clients la desaparici­ó del Popular redueix la competènci­a al sector ja que l’entitat que fins ahir presidia Emilio Saracho era la sisena en mida. La concentrac­ió és evident, ja que el nou Santander serà líder a Espanya en crèdits, dipòsits i actius fora de balanç arrabassan­t-li la primera posició a CaixaBank.

Malgrat aquesta pèrdua de competènci­a al mercat espanyol, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va assegurar que era la millor opció per als clients i dipositant­s perquè avui (per ahir) “han d’estar molt més tranquils que fa unes setmanes”, ja que ara l’entitat “forma part d’un grup molt sòlid com és el Banco Santander”. El ministre va recordar que la intervenci­ó es va produir perquè “un banc, si no té liquiditat, no pot obrir l’endemà”.

 ??  ??
 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? El ministre d’Economia Luis de Guindos
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE El ministre d’Economia Luis de Guindos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain