La Vanguardia (Català)

Una nova era de fabricants

Una fira promou a Barcelona el moviment ‘maker’, que utilitza la tecnologia digital per dissenyar i produir en múltiples àmbits

- Barcelona

El jove enginyer francès Guillaume Teyssie treballava en una multinacio­nal en gestió de projectes de smart cities. Fa dos anys va decidir iniciar un projecte propi; va elaborar una llista d’idees i la va sotmetre al parer dels seus coneguts. La majoria en va veure una de molt prometedor­a: impulsar l’agricultur­a urbana sense terra, mitjançant aigua. Així va crear Aquapionee­rs, que promou una jardinera amb un circuit d’aigua tancat entre dues peixeres. A la de baix hi viuen peixos, els excrements dels quals adoben les plantes del compartime­nt superior. La de Teyssie és una de les més de 200 iniciative­s maker que aquest cap de setmana es mostren a la Barcelona Maker Faire.

Un maker és qui es fabrica les coses, però el moviment maker, nascut fa dotze anys als EUA, porta l’artesania, el bricolatge o la inventiva a un altre nivell, al món digital, i vol canviar la manera de produir. Comença per crear les eines, des d’impressore­s 3D fins a altres màquines sofisticad­es regides per programes informàtic­s.

La tecnologia és la base per fabricar de tot. A la fira que vol consagrar aquesta manera de fer a Barcelona, on ja s’alimenta un ecosistema maker, es pot veure impressió 3D de joguines, llums, ulleres o d’altres objectes de disseny, originals teclats musicals, robots, una mà artificial, samarretes amb música, un aparell per mesurar el moviment de ponts... Un pintor ha creat un pinzell automàtic que pinta amb quasi més matisos que a mà. Es pot crear de tot, en quantitat o objectes únics.

Els experts creuen que aquesta manera de treballar s’anirà estenent en les pròximes dècades

Els productes poden ser tants com els usos. Gabriela, d’Aquapionee­rs, promou la seva jardinera als centres educatius; a empreses pot ser un element de decoració i antiestrès; per a famílies, un hort, i a gran escala, pot servir per produir verdures i peix d’una manera més ecològica.

Miquel Lloveras i els altres makers de Formbytes han creat una impressora 3D molt simple i petita, que pugui utilitzar qualsevol, des d’una escola fins a un artesà. N’hi haurà a totes les cases? En deu anys, potser. Abans proliferar­an els centres makers on cada un pugui desenvolup­ar la seva idea, diuen a Formbytes.

Els makers advoquen pel “faciho vostè mateix però amb d’altres”. És una manera d’experiment­ar, d’inventar per resoldre problemes i de compartir coneixemen­t, recordava ahir Dale Dougherty, cofundador de la Maker Faire que ja se celebra a molts països i pare del moviment. Sherry Lassiter, que en va ser una altra impulsora des de l’Institut Tecnològic de Massachuse­tts (MIT), subratllav­a aquesta filosofia d’activitat oberta i assenyalav­a que és una manera de treballar que s’anirà estenent, perquè la tecnologia actual fa que ja no siguin necessàrie­s fàbriques amb un gran nombre d’empleats.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Des d’Aquapionee­rs promouen l’agricultur­a urbana basada en un cicle d’aigua tancat
MANÉ ESPINOSA Des d’Aquapionee­rs promouen l’agricultur­a urbana basada en un cicle d’aigua tancat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain