La Vanguardia (Català)

Terror a l’Afganistan

Una bomba en un centre de registre per al vot provoca prop de 60 morts

-

L’Estat Islàmic provoca una descomunal explosió en un centre de registre per votar a Kabul i causa desenes de morts.

El conflicte afganès, sense debats per armes químiques, ha quedat aparcat en l’agenda internacio­nal, encara que estigui lluny de solucionar-se. Els grups radicals continuen actuant diàriament, ja sigui sota la bandera dels talibans, d’AlQaida o de l’Estat Islàmic (EI), últim actor incorporat al terreny de batalla. Precisamen­t va ser l’EI que ahir es va atribuir la descomunal explosió en un centre de registre de vot a Kabul. Ahir a la nit es van comptabili­tzar 57 morts però és molt probable que la xifra augmenti , ja que també hi ha més d’un centenar de ferits, molts d’ells greus.

L’atemptat, perpetrat per un kamikaze, fa presagiar els pitjors pronòstics de cara a les eleccions legislativ­es de l’octubre. L’islamista, carregat d’explosius, va arribar a peu fins al centre de registre, va esperar el moment de més afluència i llavors es va barrejar amb la multitud.

Era un barri a l’oest de la capital afganesa, ocupat sobretot per la minoria hazara xiïta, objectiu freqüent tant d’Al-Qaida com de l’EI, que pertanyen a la branca sunnita de l’islam. Entre les víctimes, civils tramitant el dret a votar, hi havia unes quantes famílies acompanyad­es dels fills. Hi ha almenys cinc nens morts i 16 més estan greus.

“Ara ja sabem que el Govern no ens pot protegir”, es lamentava Akbar, un dels que van sortir ben parat de la matança. “Mort al Govern”, “mort als talibans”, se sentia entre la multitud, que havia anat al lloc de l’atemptat sense poder contenir la ràbia.

Els talibans es van afanyar a emetre un comunicat en el qual explicitav­en que no havien tingut

res a veure amb l’atac. No calia. Poc després l’Estat Islàmic se’l va atribuir.

És el primer atemptat que es produeix a Kabul contra un centre de registre de votants. Les llistes d’inscripció per als comicis del 20 d’octubre havien començat feia tot just una setmana i en aquest temps ja hi ha hagut diversos atacs en altres centres, allunyats de la capital. L’últim, divendres: un projectil va va matar un funcionari en un centre a la província del nord de Badguis. L’atac es va atribuir als talibans.

Els atemptats són el principal problema d’aquestes legislativ­es, les primeres des del 2010, que han de renovar un Parlament qualificat de corrupte i d’ineficaç. La policia custodia l’entrada dels centres, però tot i així no s’ha evitat una violència que continua posant en perill la ja de per si feble democràcia afganesa.

L’atac sembra dubtes sobre les possibilit­ats de celebrar els comicis legislatiu­s a l’octubre

 ?? MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS ?? Una nena i el seu pare, víctimes de l’atac, ahir en un hospital de Kabul
MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS Una nena i el seu pare, víctimes de l’atac, ahir en un hospital de Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain