La Vanguardia (Català)

El compte enrere

- Màrius Carol DIRECTOR

ESCRIC aquestes línies quan falta just un mes perquè el Parlament pugui investir un president de la Generalita­t. Ha començat doncs el compte enrere. La preocupaci­ó és alta a Madrid i a Barcelona, però no a Berlín. El PP desitja que hi hagi govern perquè s’aixequi el 155 i el PNB pugui aprovar-li els pressupost­os (prèvia factura). El PDECat i ERC volen que les institucio­ns tornin a estar actives perquè el país no s’ensorri, la gent no perdi la fe en els seus polítics i perquè es pugui buscar una sortida negociada a Madrid que tingui en compte els presos. L’únic que no té pressa és Carles Puigdemont, que espera com es resol la seva situació judicial. En aquest context aspira a poder ser investit, tot i sabent que el TC ho rebutjarà. La qual cosa ens portaria a la casella de sortida –noves eleccions–, que no resoldrien res, tret que en l’últim moment Puigdemont posés sobre la taula un nom acceptable a Madrid i Barcelona, el primer encàrrec del qual hauria de ser reconduir la situació.

En les últimes hores, ha pres força el nom de Ferran Mascarell, després de la trobada entre Artur Mas i Carles Puigdemont a la capital alemanya. El PDECat veuria bé el nom de qui va ser conseller de Cultura i delegat a Madrid de la Generalita­t. És un polític amb experiènci­a, culte i pragmàtic. Va ser un dels ideòlegs del maragallis­me abans de ser-ho del masisme. A orelles de Mariano Rajoy ha arribat aquest nom, que li sembla més realista que altres que han sonat. El president del Govern està disposat a baixar la pressió política i a buscar sortides al conflicte. Però insisteix que abans es requereix un interlocut­or vàlid.

Perquè Mascarell fos elegible faria falta la dimissió de tres diputats que figuren davant seu en la llista electoral de JxC. I seria imprescind­ible rebaixar la tensió en l’univers independen­tista. El problema és saber si algú disposa del modulador de freqüència.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain