La Vanguardia (Català)

eSwatini per la gràcia del rei

- XAVIER ALDEKOA

Swazilàndi­a ja no existeix per la gràcia del rei. El monarca absolutist­a Msuati III va anunciar dijous per sorpresa que a partir d’ara el país africà, enclavat entre Sud-àfrica i Moçambic, passarà a dir-se el Regne d’eSwatini, la terra dels suazis en llengua local. El rei, que va heretar el poder del seu pare l’any 1986, va fer l’anunci durant les celebracio­ns del 50è aniversari de la independèn­cia, que coincideix­en amb el seu 50è aniversari. Vestit amb uniforme oficial vermell i davant un estadi atapeït d’oficials, diplomàtic­s i súbdits, Msuati III va anunciar els motius de la seva decisió irrevocabl­e. “Quan els països africans van aconseguir la independèn­cia van recuperar els seus noms antics abans de ser colonitzat­s. Així que d’ara endavant el país es coneixerà oficialmen­t com el Regne d’eSwatini”. Va afegir també una explicació més peregrina. “Cada cop que sortim a l’estranger, les persones ens confonen amb Suïssa”, va explicar en al·lusió a la semblança entre les formes en anglès de Swaziland i Switzerlan­d.

Swazilàndi­a, amb una extensió similar a la meitat de la superfície de Catalunya i que va ser protectora­t britànic des del 1871 fins a la seva independèn­cia el 1968, és la finca particular del rei. Amb una fortuna valorada en 200 milions de dòlars, Msuati III ha estat criticat per portar una vida de luxes extrems —va construir una mansió i va regalar un BMW a cada una de les seves 15 dones —, malgrat que gairebé dos terços dels seus 1,3 milions de súbdits viuen sota el llindar de la pobresa i l’atur voreja el 28%. Malgrat això, fa unes setmanes les autoritats van demanar a la població que fes un donatiu com a regal per a l’aniversari de Ngwenyama o “lleó”, tal com se’l coneix entre la població.

La decisió unilateral i per sorpresa de Msuati III s’afegeix a una llarga llista d’idees surrealist­es del líder suazi. Si només d’arribar al poder va continuar la deriva autoritàri­a del seu pare i va derogar qualsevol possibilit­at d’una democràcia multiparti­dista, amb persecució de qualsevol indici de crítica o oposició, fa sis anys es va comprar un avió privat i va convidar tres de les seves esposes a un viatge a Las Vegas, acompanyat­s d’una comitiva de 56 persones entre fills, guardaespa­tlles i servents, que es van allotjar en mansions exclusives a 290 euros per persona i nit.

Uns anys abans, el 2001, va decidir combatre l’alta prevalença del VIH entre els seus conciutada­ns –és el país amb més infectats, un 27% de la població, xifra que arriba a un 40% en algunes regions– amb una ordre sorprenent: va prohibir practicar sexe a tots els menors de 18 anys. Més enllà de la poca incidència de la decisió en la xifra d’infectats del VIH, el mateix monarca va incomplir la norma quan va escollir, només dos mesos després que entrés en vigor la llei, una noia de 17 anys per convertir-la en la seva novena esposa. Va pagar una vaca com a multa.

eSwatini és un país eminentmen­t agrícola i molt tradiciona­l, tal com mostra la seva tradició més important, la Reed Dance o Umhlanga, una cerimònia on totes les verges del país, sovint més de 60.000, van a peu des dels seus pobles fins al palau de la reina mare –ara se celebra en un estadi– per ballar davant el rei. Durant els vuit dies de celebració, les adolescent­s reben classes d’història, educació i d’aspectes tradiciona­ls de la cultura suazi. El rei també aprofita la Reed Dance per dirigirse a les seves súbdites, alliçonar-les sobre els perills de la sida i per ballar amb elles vestit amb la roba tradiciona­l suazi. En el passat, el rei Sobhuza aprofitava la festivitat per escollir una nova esposa cada any: es va casar amb més de 125 dones.

Les extravagàn­cies de Msuati III han despertat el malestar entre part de la població. En un acte poc habitual al país, fa setmanes es va produir una manifestac­ió de més de 2.000 persones als carrers de la capital, Mbabane, que protestave­n per l’empitjoram­ent de les condicions de vida i pels excessos en els preparatiu­s per a la festa d’aniversari del rei. La policia va dispersar els manifestan­ts amb bales de goma.

El portaveu de la federació sindical Tucowsa, organitzad­ora de la marxa, Muzi Mhlanga, va explotar contra el monarca. “Els nostres hospitals s’han quedat sense medecines. Evidentmen­t, els ciutadans ordinaris no podem permetre’ns anar a l’Àsia o a Europa per rebre un tractament mèdic digne”.

Primeres protestes al país per les pèssimes condicions de vida i els luxes extrems del rei

 ?? REUTERS / ARXIU ??
REUTERS / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain