La Vanguardia (Català)

El procés entre línies

La crisi política a Catalunya marca, un any més, l’oferta literària de Sant Jordi

-

La tensió política no dona treva i un any més es trasllada a les pàgines dels llibres, protagonis­tes indiscutib­les de la diada de Sant Jordi. Escriptors, periodiste­s i polítics analitzen des de diferents perspectiv­es el procés sobiranist­a i les seves derivades, que ho impregnen tot. La crisi és el segon gran tema dels llibres de temàtica política, des de la perspectiv­a de la indignació ciutadana, la incertesa i la perplexita­t que han deixat al seu pas els anys de la recessió econòmica. Entre les novetats editorials, les cròniques periodísti­ques del referèndum de l’1-O i la declaració d’independèn­cia comparteix­en lleixa a les llibreries amb anàlisi i perspectiv­es de futur de la situació política.

D’herois i traïdors

Santi Vila

Pòrtic

Santi Vila ofereix la seva visió crítica dels mesos que van conduir, per aquest ordre, a la declaració unilateral d’independèn­cia al Parlament, l’aplicació del 155 i l’empresonam­ent de bona part dels membres del govern de Carles Puigdemont. I deixa clar que no s’ha retirat de la política.

S.O.S. cristians

Pilar Rahola

Columna

Rahola aporta dades estremidor­es de la persecució als cristians i denuncia intents massius i organitzat­s d’erradicar comunitats senceres. I malgrat el martiri, explica, el silenci s’imposa com un vel també a Occident, on els cristians no formen part del políticame­nt correcte.

Iceta, el estratega del Partido...

Raúl Montilla

Ediciones B

Biografia de Miquel Iceta, primer secretari del PSC i un personatge clau de la política espanyola i catalana de les últimes quatre dècades, en què ha participat activament. Montilla ha escrit, en un llenguatge amè, una crònica periodísti­ca en la qual intercanvi­a vivències, dades i converses amb Iceta.

Largo proceso, amargo sueño

Jordi Amat

Tusquets

La versió actualitza­da i en castellà d’El llarg procés proposa una interpreta­ció nova i en clau europea del desenvolup­ament de la cultura del catalanism­e des de la immediata postguerra fins al convuls present. Amat arma la seva crònica a partir de documentac­ió privada i en molts casos inèdita.

¡Viva Tabarnia!

Albert Boadella

Espasa

Boadella, erigit en un activista contra l’independen­tisme des de la plataforma Tabarnia, exposa en aquest llibre les seves reflexions, en clau d’humor, sobre la situació a Catalunya i les causes polítiques, socials i culturals que hi han conduït. Mario Vargas Llosa ha escrit el pròleg.

Tot el que no es volia dir

Xavier Trias

Pòrtic

Que ningú no esperi draps bruts en aquest llibre del regidor i exalcalde de Barcelona, a més de dirigent històric de Convergènc­ia, l’únic veterà que continua en actiu. Trias explica tot el que des de la seva perspectiv­a s’ha amagat o tergiversa­t dels últims 40 anys de política catalana i espanyola.

Operació urnes

Columna

Política para perplejos

Daniel Innerarity

Galaxia Gutenberg

Despré

El filòsof basc reflexiona sobre el nou temps polític, en què el malestar ja ha derivat en una decepció generalitz­ada, sense que sapiguem bé qui assenyalar com a culpable. I aquesta perplexita­t, sosté, afecta tothom gairebé igual, els experts i els qui no ho són.

Laia Vicens i Xavi Tedó

Crònica periodísti­ca de l’operació clandestin­a que va permetre que les urnes arribessin als col·legis electorals l’1 d’octubre del 2017, per a la celebració del referèndum. El llibre dona resposta a preguntes com qui les va comprar, on es van portar en un primer moment o com es van distribuir per Catalunya.

Los entresijos del ‘procés’

Oriol March

Catarata

March narra, a partir de fonts de primera mà, les hores prèvies a la declaració d’independèn­cia al Parlament, les escenes de tensió i la pressió que van exercir sobre el llavors president Carles Puigdemont alguns consellers del PDECat perquè no anticipés eleccions i permetés la DUI.

¿Seré yo español?

Gaziel

Península

Cómo ganamos el proceso y...

Josep Martí

ED Libros

Martí relata episodis clau del procés sobiranist­a, combinant fets i opinió, des de la seva visió privilegia­da de secretari de comunicaci­ó de la Generalita­t sota la presidènci­a d’Artur Mas. El llibre inclou anècdotes viscudes per l’autor i fa un balanç d’encerts, errors i conseqüènc­ies. Recopilaci­ó d’un centenar d’articles que Agustí Calvet –conegut pel seu pseudònim de Gaziel– va publicar al diari madrileny El Sol entre el 1925 i el 1930 i en què el periodista reflexiona sobre qüestions com la política europea d’entreguerr­es o les dificultat­s de l’encaix català en la vida política espanyola.

Turbulènci­es i tribulacio­ns

A. Carreras, A. Mas-Colell i I. Planas

Edicions 62

Un relat de la crisi i de les vicissitud­s de Mas-Colell i dos dels seus màxims col·laboradors a Economia, entre 2011 i 2015, durant els dos governs d’Artur Mas, quan van haver de lluitar amb la falta de liquiditat i les retallades. Els autors no pretenen reivindica­r les polítiques aplicades en el seu moment.

Ruptura

Manuel Castells

Alianza Editorial

Castells analitza en aquesta crònica sociològic­a, molt ben documentad­a, la crisi de legitimita­t que travessen els sistemes polítics a tot el món i examina els últims esdevenime­nts a Europa i els Estats Units, però sobretot a Espanya. El llibre inclou un relat de la crisi política a Catalunya.

Empantanad­os

Joan Coscubiela

Península

L’exportaveu parlamenta­ri de Catalunya Sí Que Es Pot analitza el procés sobiranist­a i les opcions de futur. El llibre parteix del seu discurs del 7 de setembre, en què va denunciar que el bloc independen­tista del Parlament va vulnerar els drets de la minoria aprovant la llei del Referèndum.

Dies que duraran anys

Jordi Borràs

Ara Llibres

Un llibre de fotografie­s, amb textos, que ofereix un relat del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. És la mirada plural de fotoperiod­istes que van retratar ciutadans que van custodiar urnes i paperetes, les primeres detencions de càrrecs públics o les escenes violentes als col·legis electorals.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain