La Vanguardia (Català)

Posar fil a l’agulla

- Joana Bonet

Vivim a l’era del com, assedegats de pedagogia i demostraci­ó, incrèduls davant mecanismes de tota mena. Ens hem habituat a les reparacion­s –també morals–, a viure en el desperfect­e perquè sempre hi ha alguna cosa que no funciona, un instrument que desafina, ja sigui la caldera o el dipòsit de l’aigua, la taca a la corbata o el wifi. La mentalitat del bricolatge ha aterrat en una societat cada vegada més rentada de coneixemen­t i necessitad­a d’instruccio­ns. I el terme tutor, que es feia servir antigament en el sentit de “el que cuida i protegeix un menor o una altra persona desvalguda”, ha estat escombrat per tutorial, els vídeos que instrueixe­n sobre com fer coses. Des de treure una taca de vi de la catifa persa o crackejar el paquet de Microsoft Office fins a deixar de mossegar-se les ungles quan ell o ella no truca.

Si busquem a YouTube tutorial en genèric, apareixen 251 milions de resultats. Clips per aprendre un idioma amb més de tres milions de visualitza­cions, sobre la forma en què cal xutar la pilota perquè faci un determinat efecte amb gairebé cinc milions i la manera de cuinar un plat d’alta cuina amb set milions. Fins fa tot just tres setmanes, també es trobaven demostraci­ons amb arma de foc, que afortunada­ment Google ha decidit retirar després del clamor per l’últim tiroteig massiu als Estats Units. L’afició a seguir el pas a pas no s’havia materialit­zat mai amb tanta profusió. Que no es tracta d’un passatemps infantil? Milions d’usuaris confessen que els relaxa, que entren en un afebliment lleuger. Veure fer i desfer mentre un mateix no fa res augmenta el plaer del que és útil. Entre el públic infantil i juvenil, els tutorials triomfen. Els professors solen ser de la seva edat. No només busquen consells per fer slime casolà, maquillar-se, aprendre un truc de màgia o fer el primer petó, sinó que s’enganxen als anomenats DIY, sovint insòlits a l’estil de la Telebotiga, especialit­zats a crear demandes inexistent­s. O, al contrari, clamors quotidians, com el que t’ensenya a col·locar els auriculars a les orelles de manera que no caiguin a cada moment.

La base sobre la qual s’assenta la colonitzac­ió de la cultura del tutorial s’explica d’una banda en la desaparici­ó del coneixemen­t heretat, una saviesa en minúscules, tradiciona­l, que incloïa ritus de pas com aprendre a fer el nus de la corbata amb el pare o a fregir un ou amb la mare. I, d’una altra, l’evolució, que tan bé han explicat Rifkin o Sennet, d’un model de treball caracterit­zat per la mecànica de tasques manuals repetitive­s –amb la consegüent adquisició de destresa– cap a un altre de mentfactur­a ,on preval la reflexió i la gestió. També aflora el resultat de la solitud virtual. La veu del tutorial, a través d’una pantalla, acompanya els petits a enfilar una agulla mentre els adults estem molt ocupats.

Entre el públic infantil i juvenil, els tutorials triomfen; els professors solen ser de la seva edat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain