La Vanguardia (Català)

Una guerra de desgast

- Josep Miró i Ardèvol

El Govern espanyol i la majoria parlamentà­ria catalana, amb la col·laboració necessària de les seves milícies irregulars, estan entestats en una guerra de posicions, de desgast que, com en totes les guerres, destrueix la població civil.

Hauríem de cridar-los més gent i més fort. A uns perquè entenguin que no volem un país nou per a un futur que no s’albira, ni la versió independen­tista de la promesa comunista que exigeix sacrificar les generacion­s presents. Només demanem un govern decent que s’ocupi d’allò que realment pot abordar –que és molt– i que afecta les nostres vides quotidiane­s. Als altres, que no cal que ens protegeixi­n d’uns “colpistes”, sinó que responguin a l’evidència que dos milions de catalans volen fugir d’Espanya, i vuit de cada deu consideren que Catalunya no rep un tracte digne i just. Una cosa greu no encaixa quan tants pensem d’aquesta manera.

Aquesta guerra de posicions s’ha convertit en una lluita pel poder polític com a fi en si mateix, que és la forma més menyspreab­le de poder. Entre els partits de la independèn­cia tot gira al voltant del culte a la personalit­at de Puigdemont l’absent, que sap que la seva supervivèn­cia política –no la del nostre poble– passa per la guerra de posicions contra l’Estat. En el fons crec, i les enquestes ho avalen, que qui fos capaç de dir prou! a aquest bloqueig i encarar el principi de realitat, ocuparia el destruït lideratge polític català. Per a Ciutadans és un incentiu mantenir la guerra perquè satisfà la seva vocació genètica, alhora que els proporcion­a bons rèdits electorals. Per al PP, perquè confia que l’etiqueta del “colpisme independen­tista”, els rendeixi dividends de llei i ordre. Però la democràcia no és això, perquè és un mitjà al servei del bé comú, avui en mans dels que el destrueixe­n amb les seves bel·ligeràncie­s, o el prostituei­xen amb el seu mal ús.

Bé comú, que significa, recordem-ho, no la satisfacci­ó del grup més nombrós, ni tan sols de la majoria, sinó la construcci­ó d’aquelles condicions que fan possible que cada persona, cada família, es realitzi en el seu propi projecte de vida i que aquest redundi en benefici de la comunitat. Aquest és el gran tensor, l’horitzó de sentit per fer bona política, que creieume, només serà possible si els mateixos catalans ens ho proposem d’una vegada per totes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain